dimecres, 29 de gener del 2014

Novetats gener


A partir de 5 anys

L'Hort de l'escola / Estel Baldó, Rosa Gil, Maria Soliva ; il·lustracions de Mayra Aguilar.-- Barcelona : Barcanova,

Per muntar un hort a l'escola, cal triar el lloc més adequat del centre, llaurar la terra, plantar els planters i sembrar les llavors, regar-los i esperar que creixin. De segur que obteniu bons productes de temporada! Amb la combinació de fotografies i d'il·lustracions seguireu, pas a pas, tot el procés de creació d'un hort. Per afavorir la lectura autònoma dels infants, cada doble pàgina presenta el text de manera breu i escrit amb dues modalitats de lletra: de pal i lligada.



A partir de 7 any s

El Dia que es van menjar en Lluís / John Fardell ; [traducció de Raquel Solà].-- Barcelona : Joventut, 2013.

Quan a en Lluís se l’empassa un Glupiglop, la seva germana Sara sap que ha d’actuar de pressa i emprèn de seguida la seva cerca. Però rescatar un nen de la panxa d’un Glupiglop no és tan senzill com sembla; especialment, quan altres criatures estranyes i esgarrifoses també estan buscant el seu sopar.


Quin niu més bonic! / Rodolfo del Hoyo ; il·lustracions de Blanca Bk.-- Barcelona : Barcanova

La història d'un pardal, el Becpetit, que té el niu e unes golfes plenes de joguines i coses que li ha portat una nena. De sobte, Becpetit perd el niu i viu unes quantes aventures i una gran sorpresa. Amb lletra lligada i bastant text.



Emma Enfadosàuria / Text de Brian Moses ; il.lustracions de Mike Gordon.-- Barcelona : Barcanova, 2013.

L'Emma sempre està enfadada: quan no guanya en els jocs, quan no pot veure el programa que ella vol a la televisió, quan fan regals als seus germans i a ella no ... Què farà l'Emma per millorar el seu caràcter?


La Florentina no pot dormir / Alexander Steffensmeier.-- Barcelona : Barcanova,

La vaca Florentina no pot dormir. Potser ho aconseguirà si la pagesa li fa lloc al seu llit o si les gallines la deixen entrar al galliner...
Però ja se sap: la Florentina acostuma a organitzar cada enrenou!
En aquesta ocasió, el llit de la pagesa i la teulada del galliner acaben fets miques.
Després de tot això, ningú no dorm a la granja... O sí?



A partir de 8 anys

¡Muchas gracias! / Isabel Minhós Martins ; Bernardo Carvalho ; [traducción Xosé Ballesteros].-- Sevilla : Kalandraka,

El que pot aprendre un nen de la seva família i de la gent que l'envolta La mare, el pare, els avis. També dels veïns i de la gent més propera. Un cant a la quotidianitat a la senzillesa i a la generositat. Com apassiona aprendre coses noves cada dia!



A partir de 9 anys

El Hombre de Niebla : una historia de Irlanda / Tomi Ungerer ; [traducción de Ester Sebastián López].-- [Salamanca] : Lóguez,

Un conte entorn una llegenda d'Irlanda que ens parla de la seva gent, dels seus oficis i dels seus costums. Viuen a prop del mar i de l'Illa de la Boira carregant turba per poder tenir llum. Un bon dia, els nens d'una família se'n van a pescar sols i es perden a l'illa on troben l'Home de la Boira que els explica com es fa la boira i els canta cançons antigues en llengües oblidades. Tot resulta ser un somni. Les il·lustracions són del mateix autor, molt conegut pels seus dibuixos inquietants i il·luminats amb colors molt característics en tots els seus llibres.



Lo que no vio Caperucita Roja / Mar Ferrero.-- Zaragoza : Edelvives,

Una nova versió del conte de la Caputxeta.. Divertit i original. En aquesta ocasió, la història és explicada pel llop, que , evidentment la veu i l'explica des de la seva perspectiva.Tot s'explica segons des de qui parteix i des de qui es veu i això comporta unes resolucions diferents.



Quan el mar va desaparèixer / Francisco Sánchez ; il·lustracions de Bàrbara Sansó ; [traducció de Susana Tornero].-- Barcelona : Joventut

Un bon recurs didàctic per abordar el tema de la desartització . La catàstrofe ecològica del mar d'Aral. El mar s'enretira i es converteix amb un desert. El protagonista a qui el seu pare li explica la història queda impressionat pel desastre ecològic i desitja amb totes les seves forces recuperar de nou el mar d'Aral.



Juan Hormiga / [texto e ilustración]: Gustavo Roldán.-- [Mataró] : A Buen Paso,

Conte amb humor que trenca els estereotips de la manera de ser de les formigues que aquí són gandules en comptes de treballadores. El personatge Juan Hormiga tot el dia està fent la migdiada i sap explicar totes les històries que havia viscut el seu avi com si les hagués viscut ell. Un bon dia decideix marxar de viatge per anar a buscar històries noves però abans es queda adormit i no marxa.



L'Oleguer i el clan de les Llunes Grises / Dolors Garcia i Cornellà ; il·lustracions de Rosa Sández Abella.-- Barcelona : Barcanova,

L'Oleguer dorm en una habitació on la mare ha escrit llibres per a nens i nenes. A la nit, de les parets de l'habitació, en surten els personatges que ha creat la seva mare i s'enduen l'Oleguer a viure aventures. La nit que comença a llegir "El clan de les Llunes Grises", l'Oleguer coneix la Cori, la filla d'un criador de conills a qui unes bruixes volen robar els animals. La Cori demana a l'Oleguer que l'ajudi i se l'enduu amb ella en el seu món, on es trobaran amb tot de personatges màgics.



101 bones raons per no parar de llegir / il·lustracions de Guillaume Long ; prefaci de Beatrice Masini.--Barcelona : Barcanova,



A partir de 10 anys

La Promesa / Nicola Davies ; ilustrado por Laura Carlin ; [traducción Jesús Ortiz Pérez del Molino].-- Santander : Milrazones

Una història molt poètica amb molt bones il·lustracions que mostren les ciutats. Ens parla de com un ambient sòrdid i hostil pot arribar a influenciar les consciències de les persones que hi viuen. Sovint les riqueses no fan la felicitat i hem d'aprendre a valorar els petits fets i somnis de la vida de cada dia. El llibre s' il·lumina amb els colors de la il·lustració a mida que la protagonista pren consciència de la seva situació. També per ser llegida a Secundària ja que ens parla de valors, d'ètica i de possibilitats de canvi en situacions dures i difícils.


Hilda y el Trol / Luke Pearson ; traducción de Carles Andreu y Albert Vitó.-- Granada : Barbara Fiore

Un còmic també per llegir nois més grans de 10 anys. Un món arcà de criatures misterioses molt ben editat. Hilda, la protagonista fa excursions que no es limiten al regne ordinari. Sorpreses i aventures estan assegurades.



A partir d'11 anys

Abecedario del cuerpo imaginado : 27 haikus / Mar Benegas ; [ilustración:] Guridi.-- Barcelona : A Buen Paso

Un llibre diferent i original que ens presenta de cada lletra de l'abecedari, un HAIKU. Molt simbòlic i amb un apèndix molt útil, on s'explica què és un haiku, d'on prové i com es fan per tal de que surtin ben fets. Poesia essencial. El nostre cos com part de la naturalesa i per aprendre a gaudir d'allò petit que ens envolta. Una acurada edició.



Un Dia de la vida d'en Felip Marlot / Joaquim Carbó ; il·lustracions d'Oscar Julve.-- Barcelona : Barcanova, 2011.
Una altra aventura del detectiu Felip Marlot que per culpa de la crisi es veu obligat a fer un viatge per tal de cobrar una factura pendent. Situacions enrevessades i solucions enginyoses sense recórrer mai a la violència. Històries d'aquest eixerit i pintoresc personatge amb reflexions plenes d'humor.



A partir de 12 anys

Para noches sin sueño / Gustavo Roldán.-- Barcelona : A Buen Paso,




Fora de mi / Sharon M. Draper ; traducció de Josefina Caball.-- Barcelona : Cruïlla,

La Melody és la nena més brillant de l’escola, però ningú no ho sap: té paràlisis cerebral, seu en una cadira de rodes i mai no ha pogut dir ni una sola paraula. Aquesta és una història de superació en què la Melody, surt per primer cop d’ella mateixa i troba la seva pròpia veu.



A partir de 13 anys

Quedeu-vos a la trinxera i després correu / John Boyne ; traducció d'Esther Roig.-- Barcelona : Estrella Polar,

Del mateix autor del noi de pijama de ratlles. Història preciosa i tendra situada a la Primera Guerra mundial i des de la veu d'un infant que l'explica en primera persona la relació amb el seu pare. Aporta una nova visió de com eren maltractats i titllats de covards els soldats que havien viscut experiències traumàtiques a les trinxeres o havien desenvolupat alguna neurosi de guerra.


A partir de 15 anys

La Mecànica del cor / Mathias Malzieu; traducció de Sílvia Alemany.-- Barcelona : Mondadori,

Un conte que alguns consideren per a adults , que ha estat titllat de quixotesc i que parla de la fragilitat del cor, sobretot si ha estat substituït per una màquina.



A partir de 16 anys

La Lluna de gel / Santi Baró.-- Barcelona : Barcanova

Ileana, una noia romanesa de 16 anys, ens explica la seva història: volia anar a la ciutat per ser model. Viatja amb la seva germana a Bucarest i allà cau en una xarxa de prostitució que la portarà a Barcelona. Aconseguirà fugir i trobar-se amb la seva germana. Una novel·la sobre una realitat més freqüent del que pensem.


In absentia. [Judici a la Terra] / Jordi Ortiz.-- Barcelona : Barcanova, 2012.
Dos astronautes són segrestats en ple vol. El Consell de la Federació Galàctica ha decidit que ells seran els ambaixadors de la Terra i la representaran en el judici que se li fa per la seva violència. Els proposen, a canvi, defensar la galàxia d'uns altres extraterrestres. En Ron i en Oksana renuncien a fer-ho. Els mons d'altres galàxies, els éssers imaginats, els diàlegs sobre la justícia i el futur porten a meditar sobre la violència que hi ha a la Terra i aconseguir aturar-la.



Còmics

L'Hèctor de l'escola ens ha donat uns quants còmics! Com aquests:

Superman / guión: Jerry Siegel ; dibujos: Joe Shuster ; traducción y rotulación: Estudio Fénix.-- Torroella de Montgrí : Panini,


Spiderman 1 / guión: Stan Lee ; dibujo: Steve Ditko, Jack Kirby.-- Barcelona : Planeta de Agostini,

Hulk / Guión: Stan Lee ; ...[et al.].-- [S.l.] : Forum, DL (Excelsior Biblioteca Marvel)



Batman / Bob Kane.-- Torroella de Montgrí : Panini, cop.(Clásicos del cómic)

Daredevil : ¡el hombre sin miedo! / guión: Stan Lee ; dibujo: Joe Orlando, Wally Wood.-- Barcelona : Planeta de Agostini,-- (Excelsior Biblioteca Marvel)



Adults

Estimada vida / Alice Munro ; traduït de l'anglès per Dolors Udina.-- Barcelona : Club Editor,

L'escriptora adverteix: "Les quatre peces finals d'aquest llibre no són ben bé contes. Formen una unitat a part, autobiogràfica, en el fons, per bé que no sempre del tot fidel als fets. Em penso que són les primeres i les darreres paraules -i les més íntimes- que he de dir sobre la meva vida". ¿I les altres peces? Les altres avancen de dret cap al misteri contingut en el més petit fragment de qualsevol vida. Cap als corrents irracionals que determinen les accions dels personatges més sensats. Cap a la perplexitat -i l'excitació- que significa formar part de la vida: tot això, Alice Munro ho diu com si fossin "les primeres i les darreres paraules" -les que sospesa, amb tot el seu talent i des d'una maduresa prodigiosa, una de les escriptores gegants de la nostra època.



La Verdad sobre el caso Harry Quebert / Joël Dicker ; traducción de Juan Carlos Durán Romero.-- Madrid : Alfaguara,

Quién mató a Nola Kellergan es la gran incógnita a desvelar en este thriller incomparable cuya experiencia de lectura escapa a cualquier tentativa de descripción. Intentémoslo: una gran novela policiaca y romántica a tres tiempos −1975, 1998 y 2008− acerca del asesinato de una joven de quince años en la pequeña ciudad de Aurora, en New Hampshire. En 2008, Marcus Goldman, un joven escritor, visita a su mentor −Harry Quebert, autor de una aclamada novela−, y descubre que éste tuvo una relación secreta con Nola Kellergan. Poco después, Harry es arrestado, acusado de asesinato, al encontrarse el cadáver de Nola enterrado en su jardín. Marcus comienza a investigar y a escribir un libro sobre el caso. Mientras intenta demostrar la inocencia de Harry, una trama de secretos sale a la luz. La verdad sólo llega al final de un largo, intrincado y apasionante recorrido.




Coneixements

El Llibre boig de la prehistòria / Sara Ball ; [textos: Britta Kudla ; edició i traducció: Núria Font Ferrer].--
Barcelona : Cruïlla,

Un llibre per combinar les diferents solapes dels caps, cossos i cues per tal d'inventar 1000 animals diferents. També darrera de cada solapa hi ha dades científiques dels diferents animals prehistòrics que proposa. Per jugar els més petits. Amb pàgines de cartó dur.



Paraules mirall / Maria Enrich; Jesús Lladó. Il·lustracions de Txell Darné.-- Barcelona : Barcanova,
Jocs amb les paraules (capicua, palíndrom, bifront). De menjar. De família. D'amor. De viatges. D'oficis. Calaix de sastre.


Paraules per dir com som / text de Carme Alcoverro ; il·lustracions d'Òscar Julve.-- Barcelona : Barcanova

Locucions, frases fetes, adjectius qualificatius, sinònims, maneres de dir, comparacions i metàfores serveixen per dibuixar el caràcter de les persones d’una manera rica i precisa. Uns dibuixos, divertits i dinàmics, acompanyen les descripcions.



Parlem-ne : 33 situacions de català pràctic / Josep Rosell, Lluís Homs.-- Barcelona : Barcanova,

El català pràctic que us ajudarà a resoldre situacions quotidianes, a partir de 33 centres d'interès. Manual de català bàsic, que permet practicar les principals estructures gramaticals i el lèxic.


Catanyol.es : el catanyol es cura : interferències castellà-català / Pau Vidal.-- Barcelona : Barcanova

Per culpa del contacte massa íntim amb el castellà, les gandules s’han tornat tumbones, hem deixat d'estar embolicats per estar liats i als encantats els diem Contreras (“Que no t'enteres”). Segur que cap problema? El catanyol es cura no és només una eina de consulta; també és un manual pràctic per aprendre a reflexionar sobre la llengua i per descobrir (més enllà d'obediències cegues als diccionaris) per què segons quins mots i expressions que «no es poden dir» no són un capritx dels filòlegs. Un instrument (rigorós però ple de sentit de l'humor) per començar a convertir-vos en detectius del mot, capaços de raonar sobre què és correcte i què no i, encara més important, què és genuí i què espuri. I per redescobrir els valors més genuïns de la nostra llengua.


I diferents pares de l'escola ens han fet també aquestes donacions, de llibres on ells han participat:

L'Enric Ruiz Geli, pare de 2n i 6è de primària, ens ha obsequiat amb aquest llibre:

Media-TIC / Marta Albiñana ... [et al.-- Barcelona : El Consorci Barcelona Zona 
Franca, DL 2011. 335 p. : principalment il. col. ; 25 cm + 1 disc òptic (DVD)
     
Textos de: Marta Albiñana, Mark Burry, Andreu Català, Ramon Folch, Daniel Giralt-Miracle, Jordi Hereu, 
Aurora López, Xavier Monteys, Agustí Obiol, Josep Miquel Piqué, Jeremy Rifkin, Manuel Royes, 
Enric Ruiz-Geli, Artur Serra.


I la Laia Perearnau, mare de 3r de primària i de P5, amb aquestes dos novel·les escrites per ella amb dues escriptores més:

El Superiaio i la Martina en el mite d'Ícar / Betulai ; Il·lustracions de Lluís Filella.-- Barcelona: Barcanova,

El Superiaio i la Martina en el mite de Cronos / Betulai ; Il·lustracions de Lluís Filella.-- Barcelona: Barcanova,