dilluns, 27 de gener del 2014

Ens va visitar en Jaume Cela!



Aquest dilluns ens va visitar l'escriptor i pedagog Jaume Cela, autor d'Una troballa sorprenent, el llibre que estan llegint els alumnes de 3r de primària. Així ens expliquen els alumnes la seva visita:


El dia 20 de gener va venir el Jaume Cela. Li vam preguntar si ens podia donar alguns trucs per escriure el conte de Sant Jordi i ens va dir:

Primer cal tenir una idea, i a aquesta idea li has de fer moltes preguntes.
2N truc: Has de tenir molta imaginació.
3R truc: Has de conèixer molt les paraules i la llengua.
4T truc: Primer es pensa molt, després es comença a escriure i generalment es deixa reposar per agafar-lo, rellegir-lo i rectificar el que no ens convenç.
5È truc: No sempre hem de posar el títol primer, pot passar que ens costi trobar una idea que ens agradi.
6È truc: S'ha de ser pacient, tranquil, no voler córrer.
7È truc: A vegades escrius i no t'agrada i has de decidir deixar-ho, no escriure més o guardar-ho en
un calaix.
8È truc: Hem d'esforçar-nos perquè la història sigui coherent.
9È truc: Ser mestre l'ha ajudat perquè els nens/es tenen molta imaginació i no tenen por de fer-la servir.

També ens va explicar que no li passaria res si deixés d'escriure però li agrada molt i escriurà fins que pugui fer-ho, i que de tots els contes que ha escrit i ha publicat no n'hi ha cap que no li agradi o que li agradi més que un altre. Només publica aquells que ha acabat perquè l'hi han agradat.

Les idees que li fan escriure llibres les treu de tot allò que l'envolta, les coses de cada dia (ens va explicar que la idea d'Una troballa sorprenent, la va tenir un dia que va obrir el cubell d'escombraries de casa, i que quan va aixecar la tapa li va semblar que era un cocodril amb la boca oberta).
Els seus mestres d'ara són altres escriptors, ell llegeix aquests llibres.
Va començar a escriure després d'haver explicat molts contes cada nit als seus fills, després d'haver acabat tots els contes que coneixia va començar a inventar-se'n d'altres. Els seus fills es feien grans i li van dir que comencés a escriure aquests contes inventats. Quan va tenir el primer conte escrit, li va deixar a un conegut que el va il·lustrar. Li va agradar tant que va decidir portar-lo a un editor que el va publicar.
També ens va confessar si fos un personatge de llibre, li agradaria ser la Wendy de Peter Pan, o el Jim Hawkins de l'Illa del tresor.