dijous, 7 de novembre de 2013

Àlbums il·lustrats


Ens han recomanat un article i un àlbum de fotos molt interessants sobre els àlbums il·lustrats, que aprofitarem també per a compartir des del blog. L'article, escrit el 1999 per Verónica Uribe (fundadora de l'editorial Ekaré) parla sobre la relació entre el text i la imatge en els àlbums il·lustrats. Ajuda també alhora de recordar-nos la mirada necessària que hem d'adoptar per gaudir dels àlbums i intentar captar tot el que ens volen explicar:


Igual como antes con Monika Doppert, me encontré con un concepto desarrollado por Perry Nodelman que ha sido particularmente iluminador para mí. Es el concepto de tensión entre texto e imágenes. En un buen libro-álbum, dice Nodelman, las palabras y las imágenes cuentan dos historias diferentes y es la distancia entre la historia que nos narran las palabras y la historia que nos cuentan las imágenes lo que hace al libro interesante.

...

El suspenso que crean las palabras por sí solas es un constante movimiento hacia adelante que se acelera hasta un clímax, pero las imágenes han aislado momentos que nos hacen detenernos y mirar. El goce de un buen álbum es esta constante tensión entre estos momentos de contemplación y la corriente de palabras que los unen. Este stacatto en los libros-álbum es muy diferente al ritmo de una historia contada sólo con palabras.


D'altra banda, aquí teniu l'enllaç amb un àlbum de fotografies de l'Iwaki Museum of Picture Books for Children, que es troba a Fukushima, Japó:

http://www.flickr.com/photos/kenlee2010/sets/72157629383343321/detail/I ja que parlem d'àlbums (i del Japó), aquest dissabte a les 12h a la lliberria Abracadabra hi haurà la presentació de l'àlbum "Un hipopòtam a la banyera", clàssic japonès dels 80, editat per Lata de Sal. (I a la mateixa llibreria demà divendres a les 19h, presentació de ¡No! de Marta Altés, divertidíssim àlbum d'un gos que després de sentir tants cops No!, creu que aquest és el seu nom propi)

Més informació:
http://abracadabrallibres.com/