dilluns, 18 de novembre del 2013

El Hombre Niebla, de Tomi Ungerer



Ens ha arribat a la biblioteca el llibre “El Hombre Niebla”, de Tomi Ungerer (autor també de el Hombreluna, El Ogro de Zeralda, Els tres bandits, etc.), publicat per l'editorial Lóguez. Aprofitant-ho volem compartir aquest vídeo penjat a youtube per l'editorial, en el qual el propi Tomi Ungerer ens parla del procés creatiu d'aquesta petita joia escollida pel The New York Times com un dels 10 millors llibres infantils del 2013:



Ungerer explica en el vídeo la part d'ell mateix que ha regalat al llibre “en ningún otro he puesto tanto de mi corazón como para hacer éste. He dejado libres mis sentimientos y espero que se note”, com també les dificultats que va tenir i les tècniques que va utilitzar per crear amb les seves il·lustracions la boira i les onades. Ens parla d'on va sorgir la idea del llibre, les diferents inspiracions que va tenir, la raó de la seva creació (”volia ensenyar als nens a no tenir por, a gestionar les situacions”). Un vídeo molt recomanable l'únic inconvenient del qual és que els subtítols són difícils de llegir en alguns trams (una part de la imatge de fons blanc dificulta la lectura dels subtítols grocs). L'anglès pausat de l'autor fa fàcil la seva comprensió.

La història del llibre és un homenatge a Irlanda, on l'autor va anar a viure el 1976. De fet l'atmosfera que recrea (la boira, el clima, el cel gris) ens fa sentir com si fóssim a un poble coster irlandès de mitjans de segle XX. El llibre mostra la vida rural irlandesa d'aquesta època, focalitzada en una família que es dedica a la ramaderia i a la construcció de curraghs (canoes), i ens mostra també la seva vida quotidiana. La història es centra en els fills d'aquesta família, que tot i els avisos dels seus pares sobre les precaucions que han de prendre quan naveguen amb la canoa, un dia s'allunyen massa de la costa i perduts en la boira van a parar a una illa, on hi ha un castell dins del qual habita el hombre niebla (el senyor que s'ocupa de crear la boira), que els rebrà i acollirà, tot sota un clima de misteri i precaució accentuat per cada imatge que veiem de l'àlbum (l'aspecte del Hombre Niebla, amb cabells llarguíssims que li serveixen de roba; les roques amb ulls que formen part del paisatge de l'illa, etc...) . El Hombre Niebla els ensenyarà com genera la boira, i després d'oferir-los el sopar i fer una mica de gresca els deixarà una habitació on passar la nit. Quan els nens desperten al matí següent, ho fan en el mateix llit, però en en un castell en runes, i per enlloc apareix el Hombre Niebla... la història segueix, amb els nens tornant al poble, i explicant la història de la nit passada (que cap adult creu). Tot i la invitació dels nens a què els adults comprovin la veracitat de la seva història visitant l'illa, cap dels adults s'atreveix a fer-ho (existeixen diferents històries sobre la mala sort que pateixen els que visitants de l'illa).