divendres, 30 de maig del 2014

Novetats maig

A partir de 7 anys

Com amagar un lleó / Helen Stephens.-- Barcelona : Blok, 2013.

Una història divertida, tendra i commovedora per llegir amb nens més petits i per explicar a la classe a l'escola amb els nens de Parvulari. Una història d'amistat entre un lleó bo i una nena que aconsegueix convèncer els pares que aquest lleó no es menja a ningú. Només vol un barret!



María / Eva Mejuto a partir de una canción tradicional polaca ; ilustraciones de Mafalda Mihoes.-- Pontevedra : OQO,

Una història amb estructura de conte explicada amb repeticions a la manera d'una cantarella que ens parla de les diferents tasques que s'atribuïen a la dona i a l'home. En aquest cas en un matrimoni de jubilats. Amb bones il·lustracions expressives i divertides.



Sóc un artista / [del text i les il.lustracions: Marta Altés].-- Barcelona : Blackie little books

Llibre d'imatges. Narració en primera persona. Un nen es compara com artista a la seva mare i es van veien les seves malifetes. Al final ho il·lustra amb una "Oda a una mare", genial.



Adelaida / Tomi Ungerer ; [traducción Sandra Senra Gómez, Óscar Senra Gómez].-- Sevilla : Kalandraka, 2014.

Una altra història de Tomi Ungerer que ens parla de la diferència i la diversitat. Una cangureta que neix amb ales i de gran és un animal excepcional i resol la seva vida de manera molt positiva. La diferència i la seva valoració, sovint ens obre camins. La mateixa temàtica de FLIX. Amb tocs d'humor i casualitats oportunes.




Què hi ha per sopar? / Claire Freedman, Nick East ; [traducció: Marc Donat Balcells].-- Barcelona : Beascoa,
Una divertida història d'una guineu de ciutat que ha anat al camp per primer cop i té molta gana. Els animals de la granja la volen enganyar però se'ls fa molt difícil. Amb il·lustracions divertides i expressives que faran riure als nens.





A partir de 8 anys

Sant Jordi a la cova del drac / Vivim del cuentu; Rocio Bonilla.-- Barcelona : Baula, 

La llegenda de Sant Jordi capgirada com un mitjó. Un relat ple de sorpreses i molt d’humor

 

Odio la escuela / Jeanne Willis ; Tony Ross ; [traducción: Sandra Sepúlveda Martín].-- Barcelona : Océano Tavesía
Una història grotesca i de superdolents entorn de l'escola però amb un final tendre. Escrita en rodolins. De la mateixa autora de "malvado conejito" y "Juan, el lobo". Molt divertida i amb molt d'humor. Exagerada, anàrquica i una mica esperpèntica però per fer riure els nens, els pares i els mestres.







L'Olivia i les princeses / text i il·lustracions: Ian Falconer ; [traducció: Nàdia Revenga Garcia]. València : Andana


Una altra història de l'Olivia que té una crisi d'identitat i està deprimida. El seu pare sempre li diu que ella és la seva princesa. Aquest és justament el seu problema. Com van sempre vestides les princeses a ella no li agrada. No hi ha alternatives? Tothom ha de ser igual? Què vol ser quan sigui

gran? Totes aquestes preguntes i més amb un final sorprenent, original i ple d'humor. Divertit, amè i irònic



Melric el mago que perdió su magia / David McKee ; [traducción: Araya Goitia Leizaola].-- Barcelona : Ekaré, 2013. 

Melric és el mag del regne i vol complaure al rei i a tot el poble. Tot ho soluciona amb la seva màgia fins que un dia perd els seus poders. Com ho farà ara tothom que està acostumat a que tot es solucioni sol? Mentre ell feia màgia, tothom s'hi repenjava. Enginyós i amb un final feliç i alliçonador.


A partir de 9 anys



El Misteri de la tifa de gos abandonada / text d' Anna Cabeza ; il·lustracions de Toni Batllori.-- [Barcelona] : Bambú,

L'Ascensió, la Carme i la Rosalia no són àvies normals i corrents. Viuen amb en Marcel, el nét de l'Ascensió, i comparteixen amb ell un passatemps curiós: resoldre misteris. Per això han decidit ajudar la seva veïna, la Margarida, a descobrir qui és l'amo del gos que cada dia li deixa una tifa davant de la porta. La seva investigació s'interposarà en els plans d'uns lladres que acaben de robar l'oficina del banc del barri. Els pispes no saben on s'han ficat. Armades amb agulles de fer mitja, plantofes i perfums anestèsics, les àvies estan disposades a tot perquè els lladregots no se surtin amb la seva. Una aventura trepidant amb molt d'humor, persecucions i astúcia…, molta astúcia.








L'Últim violí / Anna Manso ; il·lustracions de Gabriel Salvadó.-- Barcelona : Arcàdia,


L'Octavi s'ho passa molt bé mirant com treballa el seu pare al taller. I també li agrada jugar amb els amics i fer la croqueta pel passadís. Un dia l'Octavi s'adona que les coses estan canviant i, com que no és un superheroi per transformar el món al seu gust, haurà de fer-hi front a la seva manera.







A partir de 10 anys  

La Quimera de l'or / text de Laurence Gillot ; il·lustracions d'Olivier Balez ; traducció de Jordi Martín Lloret.-- Barcelona : Combel,   

Clàssic del cinema mut adaptat en forma d'àlbum il·lustrat


A partir de 11 anys  

El Secreto de la flor que volaba / Demián Bucay, texto ; Mauricio Gómez Morin ,ilustraciones. -- Barcelona : Océano Travesía, 2014.
 
Una faula sobre la llibertat i la recerca de la pròpia identitat, narrada a partir dels sentiments i de la vida del quart emperador de la dinastia Ho que un bon dia descobreix les papallones i les vol posseir engabiant-les en una caixa de vidre. Allà, tancades, perden els colors fins que un bon dia tornen a sortir i recuperen la vida.




Petites històries del Globus / Àngel Burgas ; il·lustracions de Ignasi Blanch.-- Barcelona : Bambú, 

Un recull de contes breus (petites històries del globus i petites històries subterrànies) que tracten el tema de la immigració des d'una mirada ètica i des de realitats diferents de joves de la mateixa edat però de diferents procedències. Narrats des de llocs comuns per tots com pot ser el metro de Barcelona.  Interessants per reflexionar sobre els valors, la convivència, la justícia i la igualtat.


A partir de 13 anys 

 Els Savage / Matt Whyman ; traducció d'Alba de Toro Nozal.-- Barcelona : Fanbooks,

La Sasha Savage està enamorada. En Jack, el noi dels seus somnis, és guapo, encantador... i vegetarià. De fet, això no serià cap problema si no fos que la família de la Sasha és una mica massa carnívora. 
I és que els Savage no són el que semblen.






A partir de 14 anys



13 perros / Fernando Lalana.-- Barcelona : Bambú, 2013. 
 
Una novel·la d'aventures, policíaca i amb tocs d'humor. També inclou una història d'amor. Escrita amb un llenguatge molt àgil i amb expressions molt divertides. Una lectura sana i positiva per adolescents. Un homenatge al cinema i a la novel·la negra.






El Cant de la mallerenga : la Guerra Civil amb ulls d'infant / Joaquim Pastor Font.-- [Barcelona] : Bambú, 2011.  

Al Roger la Guerra Civil li ha estroncat la infantesa, li ha robat el pare, la salut de l'avi, i la felicitat de la mare. Per poder sobreviure a les penúries econòmiques la família ha d'allotjar a 
tres militars franquistes. El cant de la mallerenga que xiula la seva millor amiga és el símbol d'una infantesa llunyana i feliç que l'ajuda a superar un present amarg. Un relat confegit a partir de les vivències de la família de l'autor que va viure la guerra civil. Una biografia ficcional molt ben documentada d'un episodi de la nostra història. 


A partir de 15 anys



La Nova vida de Bluebell Gadsby / Natasha Farrant ; traducció de Jordi Vidal i Tubau.-- Barcelona : La Galera



Bluebell Gadsby ens explica el seu dia a dia a través del seu diari personal i de la transcripció del vídeo amateur que està gravant. Té tretze anys, comença a agradar-li el noi que viu a la casa del costat, discuteix molt amb la seva germana gran i es diverteix molt amb les sortides dels seus germans petits, li agradaria tenir més a prop els seus pares -sempre de viatge per motius de feina-, té el suport de Zoran, el cangur, i troba a faltar l'Iris, la seva germana bessona, que va morir uns mesos enrere. Optimista, tendra, trista i divertida, La nova vida de Bluebelle Gadsby descriu l'embolic de sentiments i emocions d'una adolescent: l'amor i el desengany, l'alegria, la tristesa, l'escalfor i l'estimació dels seus germans, el dolor per la pèrdua de la seva germana i, sobretot, les ganes de viure.








Adults  

Quan en dèiem xampany / Rafel Nadal.-- Barcelona : Columna, 

A setze anys, orfe de pare i mare, Francisco Oller abandona Cassà de la Selva, viatja al nord en busca de fortuna i acaba creant una potent indústria de taps de suro a Reims, al cor de la Xampanya francesa. Allà hi cria quatre fills de personalitats fortíssimes: l’Angèle –la baba Angèle–, la valenta; l’Hélènne, la rebel; en Louis, l’insatisfet, i la misteriosa Yvonne. Rafel Nadal construeix una saga familiar que transita pels cent anys més convulsos de la història d’Europa:la Primera Guerra Mundial, el crac del 29, la persecució nazi als jueus, la Guerra Civil espanyola, la Segona Guerra Mundial i el renaixement europeu de postguerra. Amb prosa rica i evocadora, aquesta és una història de tenacitat, sacrificis, amors, odis, traïcions, èxits i fracassos, que transcorre a cavall del xampany i del suro, entre Reims i Catalunya, i ens acosta a noms tan glamurosos com Veuve Clicquot, Roederer, Heidsieck o Taittinnger. 

Coneixements
Història de Catalunya : per a joves (...i no tan joves) / [autors dels textos: Francesc Cardona .. [et al.]].-- Barcelona : Barcanova, 2014



El Museu d'Història de Catalunya i Editorial Barcanova han concebut aquest llibre d'Història de Catalunya per a joves (...i no tan joves) com una primera aproximació al coneixement del nostre passat.

Sense fer-ne una obra exhaustiva, s'hi repassen els moments cabdals i les transformacions socials que s'han succeït, amb la voluntat que ens ajudin no solament a conèixer allò que ens ha conformat com a poble, sinó també el nostre present.






El Poder de las redes sociales / [Manuel Castells... [et al.]]. Barcelona : La Vanguardia,






Per què als nens no els agrada anar a l'escola? : les respostes d'un neurocientífic al funcionament de la ment i les seves conseqüències a l'aula / Daniel T. Willingham ; [de la traducció al català: Marta Breu].-- Barcelona : Graó, 2011.



Com funciona el cervell d'un alumne? Què és el que fa que pugui seguir perfectament la trama de la seva pel·lícula preferida o entendre les retorçades regles d'un videojoc i, amb la mateixa facilitat, oblidar el que aprèn a classe? Què hem de fer perquè l'escola sigui sempre beneficiosa per als seus alumnes, fins i tot per a aquells que tenen dificultats? De què serveix el que anomenem cultura general, aprendre les coses de memòria, recitar-les.? I les anomenades pedagogies "actives", són realment eficaces? La psicologia cognitiva ha progressat enormement en els darrers trenta anys i tot el que els científics han descobert al voltant del funcionament de la memòria i el cervell pot i ha d'ajudar els mestres a arribar a conclusions pràctiques i directament aplicables a classe.







La Carrera espacial[enregistrament vídeo] : la batalla épica entre EEUU y la Unión Soviética por dominar el espacio / [written and directed by Christopher Spencer].-- Barcelona : Track Media, DL 2010.