divendres, 14 de març del 2014

Festa de l'Arbre


Demà dissabte és la data escollida aquest any per a celebrar La Festa de l'Arbre al Costa (aquí teniu el programa: http://www.costaillobera.net/web/images/ARBRE2014.pdf).

Per aquest motiu volem recordar i recomanar avui el llibre "L'home que plantava arbres" de Jean Giono. Tracta d'un pastor solitari, que viu en una zona orfe d'arbres de la Provença. Ell lluitarà per canviar la situació i mica en mica, pas a pas i gla a gla transformarà el paisatge. Una pretensió noble que ens és narrada des dels ulls externs d'un visitant que troba el pastor per casualitat el 1910, i captivat pel personatge, decideix passar una temporada amb ell. Després de la Primera Guerra Mundial, el narrador del text li fa una altra visita, per curar-se i netejar-se dels moments viscuts. A partir de llavors, el visitarà un cop l'any fins la mort del pastor.

Una història commovedora, que aporta una profunda sensació de benestar en llegir-la. És un text curt, escrit en un llenguatge planer que el fa accessible a partir dels 11-12 anys, fet que no evita que sigui un text preciós. El llibre està publicat en català per l'editorial Viena (especialista en recuperar clàssics), en una edició amb molta delicadesa i cura, que compta amb traducció de Isabel Clara-Simó, il·lustracions de Francesc Viladot i amb un epíleg càrrec de Martí Boada. (http://www.vienaeditorial.com/fitxers/LHOME%20QUE%20PLANTAVA%20ARBRES.pdf)

Si us pica la curiositat a la biblioteca tenim el llibre, i si no voleu esperar, podeu donar-li una ullada a l'adaptació en forma de pel·lícula animada del canadenc Frédéric Back, consultable amb subtítols en castellà en aquest blog:http://carmematas.blogspot.com.es/2008/03/lhome-que-plantava-arbres.html


«Es pot fer el retrat d’una persona
fent el retrat del seu paisatge.»
Jean Giono