dimecres, 26 de febrer del 2014

Cinema i literatura infantil i juvenil

Amb l'excusa que s'apropen els Oscars, hem recopilat alguns llibres de literatura infantil i juvenil que han estat versionats a la gran pantalla .




Destaquem entre d'altres, tres dels últims Oscars al millor curtmetratge animat: La Casa de los Cubos (2008), La Cosa perdida (2010) i els Els fantàstics llibres voladors del Sr.Morris Lessmore (2011) respectivament. En el cas del La Cosa Perdida, va ser primer el llibre i anys després, el curtmetratge. En els altres dos casos primer es va crear el curtmetratge i el llibre va néixer resultat de l'èxit dels curts.



Recuperem també Persépolis, ja que la versió als cinemes d'aquesta novel·la gràfica va ser candidata als Oscars com a millor pel·lícula d'animació.
D'altres versions reconegudes com a candidates són La Invención de Hugo, de Brian Selznick nominada a millor pel·lícula i dirigida per Scorsese, (que va rebre una nominació a l'Oscar en la categoria de millor director) o Cavall de guerra, escrit per Michael Morpurgo el 1982 i amb versió cinematogràfica dirigida per Spielberg (estrenada l'any 2011 a l'igual que l'obra de Brian Selznick), que va rebre diferents nominacions als Oscars, entre ells a millor pel·lícula (tot i que la versió cinematogràfica no va acabar d'entusiasmar a alguns lectors del llibre).

Entre les anècdotes dels llibres i pel·lícules exposats destaca la de Roald Dahl amb la versió cinematogràfica del seu llibre “Las Brujas”, versionada a la gran pantalla com “La maldición de las brujas”. Es diu que la viuda de Roald Dahl explicava que l'escriptor es va quedar fora del cinemes amb un megàfon demanant a la gent que no entrés al cine a veure la pel·lícula, ja que no li agradava el canvi de final del film respecte al llibre.