dilluns, 16 de desembre del 2013

Recomanacions Nadal 2013


Arriba Nadal i com cada any algunes recomanacions, extretes de la selecció feta al Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (a la part dreta del blog podeu un trobar un enllaç que us durà a la base de dades Quins llibres...?, elaborada pel Seminari).

Esperem que entre el llistat pugueu trobar el llibre adient per acabar i començar l'any gaudint dels llibres i la lectura. Bones festes!

Per als més petits

El Pip i la Posy. La granota d'anar a dormir / Scheffler, Axel. Barcelona: B de Blok, 2013

Una altra història del Pip i la Posy. Divertida i enginyosa, com és habitual. Per explicar als més petits. Tendresa, amistat, companyonia i bones il·lustracions. Sovint, quan ens pensem que hem perdut una cosa i estem tristos, les retrobem allà on les havíem deixat.



Tú y Yo / Maino, Maggie. Barcelona: Ekaré, 2013.

Conte per explicar als més petits, que ens parla de les peripècies de dos amics. Una senyora gran i el seu gat es diverteixen junts i es fan companyia tot jugant, saltant, corrent, saltant, caient junts.



¡Corre a casa, ratoncito! / Teckentrup, Britta. Salamanca: Lóguez, 2013

Un conte de falda per explicar als més petits. Per jugar, parlar i intuir o endevinar quin animal s'amaga darrera dels retallats de les pàgines. Amb il·lustracions molt senzilles i sintètiques però amb molt clor sobre fons negre. El ratolí vol anar cap a casa però ha de creuar un bosc fosc on hi ha diversos animals. El nen els haurà de reconèixer. Pàgines de cartó dur.



A partir de 6 anys

¡NO! / Altés, Marta. Barcelona: Thule, 2013

Un conte que es podria qualificar d'acudit. Divertit i graciós. Dedicat a un gos que es diu No. Un joc amb la paraula No com a nom de la mascota ja que cada cop que algú de la família l'anomena amb un crit negatiu, el gos se sent que el criden i deixa de fer la trapelleria que estava fent. En realitat el gos es diu Rufus i es pensa que es diu NO ja que sempre sent aquesta paraula quan està fent alguna cosa. Un malentès. Un equívoc. Un bon acudit!



A partir de 7 anys

El dia que es van menjar en Lluís / Fardell, John. Barcelona: Joventut, 2013

Amb un cert aire de còmic i una narració encadenada i molt bones il·lustracions, al Lluís se l'empassa un Glupiglop. La seva germana el vol rescatar però es troba amb grans dificultats ja que altres estranyes criatures també se la mengen i així cada vegada són tots menjats per altres monstres. Al final tots estan dintre la panxa d'un altre fins que comença una gran cadena de singlots i rots i tots surten a fora. Una història de monstres simpàtica que acaba bé.


Llana a dojo / Barnett, Mac; Klassen, Jon [Il·lustr.]. Barcelona: Joventut, 2013

En una ciutat trista, freda i plena de sutge, l'Annabel hi troba una capsa màgica plena de troques de llana sense fi. Amb els seus colors i anant tricotant, la nena convertirà la ciutat gris i trista en una ciutat plena de colors i d'alegria. Un dia un home poderós li pren la capsa però sense la nena la capsa sempre és buida. Ella és la única que la sap convertir en màgica. Una història càlida i meravellosa.



A partir de 8 anys

Contes de la Mel i l'Ós / Dubosarsky, Ursula; Brooks, Ron [Il·lustr.]. Barcelona: Corimbo, 2013

Unes històries tendres i amb un toc d'amor, de por, de responsabilitat i d'amistat. En aquest primer volum es recullen els cinc primers contes de la Mel i l'Ós, uns amics que comparteixen un munt d'aventures. Aventures amables i reconfortants per a fer feliços i distreure els més petits. També per ser llegides en veu alta. Magníficament il·lustrat amb uns dibuixos amb aquarel·la de tall molt clàssic.

El gnom no dorm / Lindgren, Astrid; Crowther, Kitty [Il·lustr.]. Barcelona: Corimbo, 2013

Un llibre que ja ha estat editat en castellà. Conte nòrdic que parla dels follets que viuen a les cases de pagès i a les nits, quan tothom dorm, fan molta feina. Un text preciós, delicat , poètic, ple de màgia i calidesa. Impregnat d'un profund respecte per la vida i per tots els éssers vius. També per explicar als més petits.



A partir de 9 anys

Denver / Mckee, David. Editorial Océano Travesía , 2013

Un llibre que trenca motlles. Allò del què es parla. Denver és molt ric i tots els del poble l'estimen però un dia arriba un foraster i va escampant mentides i malestar . Tot això no és bo pel poble i perjudica a tothom. No és bo bescantar a ningú sense cap mena de fonament. Un bon exemple per parlar dels valors, (enveges, generositat, egoísme...).




Les aventures de l'Estel i el Pol. El País dels 260 clons / Martí, Meritxell; Salomó, Xavier [Il·lustr.]. Barcelona: Cruïlla, 2013

Un llibre joc amb solapes per buscar els 260 clons que s'hi amaguen i seguir les aventures de l'Estel i en Pol. A cada etapa hi ha tres nivells de dificultat. S'han de trobar els elements idèntics amagats a les imatges. En una sola pàgina n'hi arriben haver 54. Per nois i noies amb paciència i especials dots per l'observació.





La Lola vola i altres històries horripilants / Von Bredow, Wilfried; Kuhl, Anke [Il·lustr.]. Barcelona: , 2013

Recull de set contes divertits, horripilants i algun una mica macabre. D'altres, moralizants, descarats i amb humor. Escrits amb rodolins i amb divertides il·lustracions. Set històries fantàstiques i esgarrifoses per nens valents que no volen seguir els bons consells dels adults una mica porucs.


Quan el mar va desaparèixer / Sánchez, Francisco; Sansó, Bàrbara [Il·lustr.]. Barcelona: Joventut, 2013

Un bon recurs didàctic per abordar el tema de la desartització . La catàstrofe ecològica del mar d'Aral. El mar s'enretira i es converteix amb un desert. El protagonista a qui el seu pare li explica la història queda impressionat pel desastre ecològic i desitja amb totes les seves forces recuperar de nou el mar d'Aral.



A partir de 10 anys

Cuentos como pulgas / Osés, Beatriz; Díez, Miquel Ángel [Il·lustr.]. Sevilla: Kalandraka, 2013

Narracions molt curtes agrupades en tres petits reculls (Cuentos de Agua, Cuentos de Cielo, Cuentos de la Tierra y Cuentos de Noche). Molt poètiques i amb un gran contingut mertafòric. Per escoltar amb els ulls tancats i imaginar o llegir en un lloc a part de tot, o en la penombra, sense presses, sense rellotge, sense timbres, gairebé sense temps. Petits secrets dits en veu baixa. També per llegir amb nois més grans- Narracions molt ben construïdes.



Des d'una estrella distant / Fernández Paz, Agustín; Pieruz, Alberto [Il·lustr.]. Barcelona: Bromera, 2013

A Daniela li falten uns mesos per fer nou anys. És l'estiu i la seva família ha decidit canviar de casa, de Lugo se'n van a viure a Vigo prop del mar. Ella es queda amb l'àvia fins que facin el trasllat. A casa de l'àvia, a les golfes, trobarà un amic: un extraterrestre, l'Edu. Aquest l'ajudarà a superar els canvis de ciutat, d'escola, .. i ella l'ajudarà en la seva múltiple missió. Marxarà l'Edu? Humor i enginy.



Mate maldición / Scieszka, Jon; Smith, Lane [Il·lustr.]. México: Océano Travesía, 2013

Un llibre diferent, divertit i original que planteja problemes de matemàtiques molt senzills però amb uns enunciats una mica enrevessats. Per jugar amb les matemàtiques lligades a la vida. Amb humor i imaginació per ensenyar a pensar els alumnes.




La promesa / Davies, Nicola; Carlin, Laura [Il·lustr.]. Santander: Milrazones, 2013

Una història molt poètica amb molt bones il·lustracions que mostren les ciutats. Ens parla de com un ambient sòrdid i hostil pot arribar a influenciar les consciències de les persones que hi viuen. Sovint les riqueses no fan la felicitat i hem d'aprendre a valorar els petits fets i somnis de la vida de cada dia. El llibre s' i·llumina amb els colors de la il·lustració a mida que la protagonista pren consciència de la seva situació. També per ser llegida a Secundària ja que ens parla de valors, d'ètica i de possibilitats de canvi en situacions dures i difícils.


A partir d'11 anys

L'edat del lloro / Pou, Gisela. Barcelona: Edebé, 2013

Història d'una nena que està engelosida del seu germà que surt en una tele novela de la TV. A ella la porten al psicòleg i no vol parlar. La Rita pensa que no té cap més altre problema que el seu germà famós i que tota la culpa és de la seva mare. Lectura divertida i amena, amb punts d'humor.




Baobab el gegant de Madagascar / Codina Plans, Montserrat. Barcelona: SD edicions, 2013

Baobab el gegant de Madagascar és una proposta agosarada i original. Un llibre acordió on la il·lustració hi té un pes definitiu explicant la història. Un viatge imaginari a través els llibres que llegeix una nena que està encuriosida i interessada en saber que són aquests arbres tant grans i estranys a partir d'escoltar la primera paraula que pronuncia el seu germà petit, " ba-o-bab". Una meravellosa coincidència sonora amb el nom d'aquests arbres impactants. Amb referències literàries a altres llibres (El Petit Princep; Simbad, el mariner). Presentat plegat amb plecs amb format d' acordió , amb les pàgines a doble cara i a dintre d'una funda.



El gran viatge de Darwin / Manning, Mick; Granström, Brita. Barcelona: Joventut, 2013

La volta al món, el viatge del científic Charles Darwin en el Beagle 1831-6. A cada doble pàgina una il·lustració comentada en un text breu. S'explica la teoria de l'evolució per selecció natural.




Sputnik / Obrecht, Bettina; Kranz, Sabine [Il·lustr.]. Barcelona: Takatuka, 2013

Una aventura urbana de suburbi que ens parla de relacions personals i de companyonia. Una història sobre l'amistat, la família i la força de la imaginació. Misteri. Qui és Sputnik? D'on ha sortit?




A partir de 12 anys

Abecedario del cuerpo imaginado / Benegas, Mar; Guridi [Il·lustr.]. Barcelona: A buen paso, 2013

Un llibre diferent i original que ens presenta de cada lletra de l'abecedari, un HAIKU. Molt simbòlic i amb un apèndix molt útil, on s'explica què és un haiku, d'on prové i com es fan per tal de que surtin ben fets. Poesia essencial. El nostre cos com part de la naturalesa i per aprendre a gaudir d'allò petit que ens envolta. Una acurada edició.






Mimi / Newman, John. Madrid: Siruela, 2013

Una història que ens commou entorn a la mort de la mare amb un retrat dels personatges molt curós i ben definit. La història d'una família que passa per aquest tràngol i la descripció del què això desestabilitza. És rellevant que la protagonista que perd la mare és una nena adoptada. Tot sembla esfondrar-se-se quan gràcies als petits fets de la vida quotidiana, la realitat torna a prendre sentit i tothom pot fer el dol. També amb un punt d'humor i d'optimisme.




Es busca P.K. Pinkerton. El cas del cadàver elegant / Lawrence, Caroline. Barcelona: La Galera, 2013

Segona part de les aventures de P.K. Pinkerton (http://premsalagalera.blogspot.com.es/2012/11/novetat-es-busca-pk-pinkerton.html) Una narració d'aventures molt crítica amb la guerra. En un poble miner d'Alabama, un nen de 12 anys amb els pares metodistes sap massa coses sobre el misteri més gran de l'Oest i després de fer de detectiu és acusat d'un crim que no ha comès i es posat a la presó per dur-lo a la forca. Malgrat la duresa de la vida a les mines, conté paràgrafs molt còmics. La història ha estat inspirada en els propis avantpassats de l'autora. Tot un seguit d'aventures exemplificadores i plenes de valors. Al final del llibre hi ha un glossari on s'hi poden trobar molts dels personatges i conceptes, interessants per anar seguint l'argument de l'obra.



A partir de 13 anys

El idioma secreto / Ferrada, María José; Celej, Zuzanna [Il·lustr.]. Pontevedra: Faktoría K de libros, 2013

Un bonic llibre de poemes en record de l'àvia de l'autora. Ens parla dels objectes i de les paraules que l'àvia li ha deixat abans de marxar i del rastre tendre i entranyable que ha deixat la seva influència i les experiències que, elles dues (àvia i néta) van viure juntes. Molt ben il·lustrat i ben editat. Amb colors i imatges molt càlides. Una petita joia de llibre.




A partir de 14 anys

Quedeu-vos a la trinxera i després correu / John Boyne.

El dia que esclata la Primera Guerra Mundial, el pare de l’Alfie Summerfield promet que no anirà mai a lluitar. Just l’endemà trenca la promesa i quatre anys més tard, l’Alfie encara no sap on és el seu pare, només que es troba lluny i en una missió secreta.

Un dia, mentre neteja sabates a l'estació de tren de King Cross, l’Alfie veu inesperadament el nom del seu pare escrit entre un munt de papers que pertanyen a un metge militar. Atordit i confós, el noi s'adona que el seu pare és en un hospital amb unes condicions especials. L’Alfie està decidit a rescatar-lo d'aquest estrany i inquietant lloc.



A partir de 15 anys

De los álamos el viento / García Mateos, Ramón; Vicente, Fernando [Il·lustr.]. Pontevedra: Kalandraka, 2013

Llibre molt ben editat i encapçalat per unes paraules del poeta Blas de Otero i de Félix Grande: "escribir es servir a las palabras, celebrar la existencia del lenguaje". Una vintena de poemes amb temàtica variada, molt ben fets, de molta qualitat literària per celebrar realment l'existència del llenguatge i de la metàfora. Per iniciar els nois a escriure poesia i per llegir en veu alta i comentar els poemes.
Format: llibre de ficció



El cuaderno de Aroha / Miralles, Francesc. Barcelona: Destino, 2013

Imaginar que descobreixes un quadern escrit per la teva germana bessona i hi ha un missatge per tu. Aquesta és la història d' Aroha. Tenir la seguretat que existeix la teva ànima bessona. Tan sols és qüestió de temps. Una aventura inoblidable per un adolescent amb desig de trobar l'amor. Una novel·la amb molta grapa i que no cau en els tòpics roses ans al contrari, amb reflexions profundes que poden interessar als nois i noies d'aquesta edat.




Sota el mateix cel / Pradas, Núria. Barcelona: Columna, 2013

Una tràgèdia narrada com a tal, amb un recurs literari molt adient: el corifeu grec. Situada en plena segona guerra Mundial (1943, 1944) . La Claire viu en un petit poble de la Baixa Normandia i ha perdut el pare a la guerra , s'enamora d'un soldat alemany enemic que s'instal·la a casa seva. Mica en mica, Geert i Claire deixen de veure's com enemics i comencen una història d'amor. Els dos temes més interessants d'aquest relat són: per una banda que l'amor no entén de bàndols i per altra la violència que van patir les dones que es van relacionar amb els soldats alemanys, per part dels mateixos veïns, amics i família, que les van marcar rapant-les, vexant-les i humiliant-les.



A partir de 16 anys

El concertista d'ocells / Delgado, Josep Francesc. Barcelona: Estrella polar, 2013.

La història de Lin Zin prèvia al bombardeig japonès de 1942. La tragèdia de la guerra i la bellesa dels ocells: un brillant contrast en una narració plena de sensibilitat i de màgia. Història plena de lirisme basada en la llegenda del pinzell màgic.



La feria abandonada / Auladell, Pablo; Burgos, Rafa; López Medina, Julián [Il·lustr.]. Albolote: Barbara Fiore, 2013

Una història "preciosa" per nois i noies grans, de Batxillerat, que ens parla d'absència, de records, de fets i de llocs que ja no tornaran. Els records i la nostàlgia són com una fira abandonada on ja només existeix el temps. Sempre ens quedarà "l'esperit", l'essència de les coses. Com en una fira ja abandonada queden només els carros i les atraccions però on encara es pot sentir un so, una antiga música. Il·lustracions molt ben aconseguides, com sortides d'un somni, d'estil surrealista..





Vango / De Fombelle, Timothée. Barcelona: Estrella polar, 2013

La primera part d'una història que ja té continuació editada en altres països però no a casa nostra on no està prevista l'edició de la segona part. Aventura trepidant, situada als voltants del 1920-1935 molt rica en descripció. Vango vol saber qui és, quins són els seus orígens i perquè és perseguit. D'on ve? i quins són els seus avantpassats. La narració transcorre a diferents països (Paris, Illes Eòlies de Sicília, Escòcia, Russia). Narració d'aventures amb sentiments i emocions molt ben tractats. També ben tractat el tema del nazisme. El llibre ve encapçalat per uns versos de Rimbaud on es cita simbòlicament la necessitat i la importància dels lligams i de les arrels per viure.