dilluns, 17 de juny del 2013

Recomanacions d'estiu



L'estiu és època de descansar, relaxar-te... i llegir! Us presentem un petit recull de novetats per a llegir aquest estiu. Si sou curiosos, podeu donar-li una ullada a Tu fantástico y elástico cerebro : estíralo y moldéalo o Bajomundo : explora el mundo secreto bajo tus pies.

Si voleu riure us recomanem Et menjadé!, Em venc el cigró, La Increíble historia de Lavinia , el dia que van abaixar els sous o Ja sóc al Nirvana!, Nina : Diario de una adolescente, viatja a l'oest americà amb El cas dels bandits assassins, al Japó amb La gran Ola o viure la fantasia i la intriga del nou llibre de la Laura Gallego El Libro de los portales



Per als més petits



Un día de nieve / Ezra Jack Keats. Madrid: Lata de Sal, 2013. (Vintage)



Reedició clàssica. Conte per explicar a nens molt petits. Molt famós als Estats Units on es va publicar l'any 1962 i en va ser un llibre molt venut i traduït a 10 idiomes. El protagonista és un nen de color. Un llibre per estimular la imaginació, amb un text molt natural i molt bones il·lustracions del mateix autor que també va ser el primer en dissenyar les postals d' UNICEF.




Anem a caçar un ós / versió de Michael Rosen ; il·lustrat per Helen Oxenbury ; [traducción: Isabel Olid].-- Barcelona : Ekaré, (32 p.)



Història molt bonica i ben il·lustrada, amb molt poc text per explicar als més petits, tot fent els sons onomatopeics del vent, de l'aigua, del xapotejar bassals, d'alguns animals. Molt indicada per explicar a l'escola bressol.








A partir de 6 anys



Nidos / Pepe Márquez; Natalia Colombo [Il·lustr.]. Pontevedra: Kalandraka, 2013. (Libros para soñar)



Grandes, pequeños, accesibles, escondidos, originales, sencillos... estos pájaros estrafalarios habitan en hogares dispares. Tan diferentes y a la vez tan parecidas, las aves suscitan curiosidad y admiración.








Però papà! / Mathieu Lavoie; Marianne Dubuc [Il·lustr.]. Barcelona: Juventud, 2013



És l’hora de ficar els nens al llit, pero el papa s’oblida de tot… dels pijames, del got d’aigua… i fins i tot del llit.
Que n’és de despistat, el papa!
Un conte en clau d'humor per a l'hora d'anar al llit








A partir de 7 anys



Et Menjadé! / J-M Derouen ; Laure du Faÿ ; [traducció: Anna Duesa].-- [Madrid] : KóKINOS, (31 cm, 26 p.)



Conte d'un llop babau que parla malament però que te molta gana i es vol menjar el conill. Aquest amb el seu enginy aconsegueix fugir i enganyar-lo fins que el llop, espantat, es torna vegetarià. També adequat per explicar als nens a partir de 5 anys. Laure Du Faÿ és una il·lustradora francesa fascinada pel Japó.








Quan l'avi era petit / Lilli Messina. Barcelona: Takatuka, 2013



Quan l'avi era petit, tot era molt diferent. No hi havia tantes cases, la llet venia directament de la vaca i els cavalls estiraven els cotxes. En Pep segueix amb interès les explicacions de l'avi, però les entén a la seva manera.

En la segona entrega d’aquesta entranyable parella d’avi i nét, s’aborda amb humor i sensibilitat la dificultat d’explicar als més petits realitats d’altres temps allunyades del món que coneixen.






A partir de 8 anys



A tots els monstres els fa por la foscor / Michaël Escoffier i Kris Di Giacomo; traducció : Anna Duesa.-- 2013.-- : Kokinos



Un conte per ser explicat a nens petits, de 5 anys o bé per llegir nens a partir de 8 anys. Amb clau d'humor ens parla de les pors dels infants a la foscor. Il·lustracions molt atractives, amb una gamma de colors foscos, grisos i negres amb tocs de taronja i blanc ens presenten imatges dels monstres que tremolen i espeteguen les dents. A les nits, quan la lluna plena il·lumina l'interior de les cases, els monstres són víctimes de les seves pròpies imaginacions i també tenen por.








La Lola vola i altres històries horripilants / de Wilfried von Bredow ; amb il·lustracions d'Anke Kuhl ; [traducció de l'alemany: Anna Soler Horta].-- Barcelona : Takatuka,



Hi ha situacions que poden acabar malament, i per això els pares i els adults adverteixen contínuament la mainada. En La Lola vola i altres històries horripilants els nens i les nenes es divertiran amb aquestes set situacions quotidianes, familiars, portades a l’extrem en les seves conseqüències, explicades amb versos àgils i il·lustracions gracioses. En la tradició de l’Struwwelpeter alemany (traduït al català com Pere el Grenyut), una sèrie de divertides històries alliçonadores, reals com la vida mateixa, però amb un resultat inesperat: la petita Lola i les seves esbojarrades carreres amb bicicleta, l’Enric terroritzant el parc infantil, la Lisa que no es vol rentar les dents o en Valentí que es deixa anar de la mà de la seva mare. Set històries fantàstiques i esgarrifoses per a nens valents i adults porucs, o a l’inrevés.








A partir de 9 anys



¡Adiós, Martínez! / Almudena Grandes ; ilustraciones Sylvia Vivanco Extramiana.-- Tres Cantos (Madrid) : Alfaguara (23 cm, 36 p.)



Una història d'amistat a l'escola entre una nena i un nen i al superació de les pors. La nena és nova a l'escola, el nen, el millor amic que té és en Martínez, un amic imaginari.... molt tendre i que deixa amb un somriure final d'orella a orella.




Els Fantàstics llibres voladors del Morris Lessmore / escrit per William Joyce ; Il·lustrat per William Joyce & Joe Bluhm ; [traducció: Nàdia Revenga García].-- València : Andana



Morris Lessmore estimava les paraules. Estimava les històries. Estimava els llibres. Però en tota història sempre sorgeix algun contratemps. Un dia el cel es va enfosquir i el vent començà a bufar i bufar... i tot el que hi havia al voltant de Morris va quedar ben escampat. Fins i tot les paraules del seu llibre. Llavors, es va trobar amb una noia encantadora que volava portada per una animat estol de llibres voladors, i li va regalar el seu conté preferit. Aquell llibre li va demanar que el seguís i el va portar a un edifici extraordinari on "feien niu " molts altres llibres...

La història que va inspirar el Premi Oscar al millor curtmetratge animat és ara un álbum il·lustrat.







O si preferiu una novel·leta...



Em venc el cigró / Care Santos ; il·lustracions de Mercedes Marro.-- Barcelona : Cruïlla (95 p.)



Història de germans explicada amb molt d'humor. El germà gran vol vendre's el germà petit i canviar-lo per una germana gran. Anteriorment van aparèixer Em venc el pare i Em venc la mare





A partir de 10 anys



46 poemes 2 contes / Joana Raspall ; Àfrica Fanlo [Il·lustr.]. Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2013



Antologia poètica, més dos contes de l'autora que aquest any celebra el seu 100 aniversari. La millor manera d'oferir -li un homenatge, regal d'aniversari, és llegint els seus poemes. Poemes de tota mena: tendres, que fan pensar, que fan riure i dos contes extrets dels seus llibres ja publicats (Contes del si "és o no és").








Molsa / David Cirici. Barcelona: Edebé, 2013. (Tucan).


Molsa és un gos que, sense entendre el perquè de les guerres, ha vist com la seva llar i la família amb qui vivia desapareix en caure una bomba que ho destrueix tot. Entre les runes, busca sense èxit els seus dos nens, la Janinka i en Mirek. Però tot i que fuig per salvar la vida, i va passant per desventures i amos de la més variada condició (un circ de feres, un camp de concentració…), la sensació de pèrdua no desapareix i continua buscant en cada olor els seus nens… I si potser es van salvar del bombardeig?

Podeu llegir-ne un capítol aquí: http://www.edebe.es/publicaciones-generales/libro-molsa=3313=2=99





Bianca Pitzorno ; ilustraciones de Quentin Blake ; traducción de Carlos Gumpert.-- Madrid : Anaya,



Una història divertida, ben escrita i amb sentit de l'humor. Amb un punt escatològic. La protagonista és una noia que ven llumins per guanyar algun diner fins que es troba amb una dona que li regala un anell màgic que posseeix un poder màgic (converteix allò que es vol, en excrement). Una història agosarada, irreverent, que pot fer riure als nens i que a la vegada ens parla de vanitat i senzillesa. Advertència: no aconsellable per persones llepafils i molt delicades.





A partir d'11 anys



Cuando las casas regresaron flotando / Eina Turkowski. Buenos Aires: Libros del Zorro Rojo, 2013 (32 p.)



Diez dibujos-cuento que se presentan llenos de misterio y enigmas, en el blanco y negro que es habitual en el autor. Un libro sin texto en el que cada doble página cuenta toda una historia que creará el propio espectador, sin más instrucciones que las de seguir los caminos de su imaginación. Una excusa para que grandes y pequeños unan sus miradas, a fin de explorar todas las posibilidades que pueden abrirse con esta fascinante obra. Un libro que nunca será el mismo, pues cada vez que se visiten sus páginas contará algo diferente, y al cerrarse, el juego volverá a comenzar.







La gran ola, Hokusai / Véronique Massenot; Bruno Pilorget [Il·lustr.]. Barcelona: Joventut, 2013. (La Puerta del Arte)



Un día de temporal, una ola gigantesca deja a Naoki, recién nacido, en la barca de Taro. Pasan siete años y Naoki continúa siendo pequeño, muy pequeño. Para crecer, ¿deberá volver al océano? Encontrará la respuesta gracias a un fabuloso pez plateado...
Un cuento sobre la adopción y el crecimiento inspirado en el célebre cuadro La gran ola del gran artista Hokusai. Incluye conceptos básicos sobre arte: un álbum indispensable para una introducción al arte y a la cultura japonesa.








Nina : Diario de una adolescente / Agustina Guerrero. Barcelona: Montena, 2013



Gairebé sense paraules, un catàleg d'imatges de la Nina que a vegades es sent sola, te ganes de cridar o de ser feliç o de tenir una vareta màgica per escapar-se a un altre lloc... Amb il·lustracions molt expressives, divertides i amb molta ironia. Per passar una bona estona amb amigues i divertir-se tot mirant les imatges. Més específicament per nenes adolescents.






O una novel·leta:



L'edat del lloro. Gisela Pou. Barcelona: Edebé, 2013.



Història d'una nena que està engelosida del seu germà que surt en una tele novel·la de la TV. A ella la porten al psicòleg i no vol parlar. La Rita pensa que no té cap més altre problema que el seu germà famós i que tota la culpa és de la seva mare. Lectura divertida i amena, amb punts d'humor.








A partir de 12 anys



El Cas dels bandits assassins: es busca P.K. Pinkerton / Caroline Lawrence ; traducció de Joan Puntí. Barcelona : La Galera , 2012. 334 p. (Lawrence, Caroline. Western mysteries ; 1)



En temps de la conquesta de l'oest nord-americà, un predicador i la seva esposa són assassinats per uns bandits que busquen el plànol d'una mina de plata que els farà milionaris. Com que no el troben a casa, decideixen buscar el fill adoptiu de la parella, P.K. Pinkerton, un jove amb una gran habilitat per a la supervivència i les disfresses, i un defecte: és incapaç de llegir les faccions de la gent, i no pot saber si li parlen seriosament, en broma, o, pitjor, si l'amenacen. I aquest defecte no és el més recomanable quan et persegueixen d'una ciutat a altra per matar-te. Per sort, en P.K. comptarà amb l'ajut de més d'un personatge inoblidable, entre ells en Sam Clemens, un periodista que serà recordat en el futur pel seu pseudònim Mark Twain.






A partir de 13 anys



Viatgers intrèpids / projecte de la plaga: Montse Ganges ; ImaPla.-- Barcelona : Bambú, 2013. 133 p



S'ens expliquen les aventures o descobriments de cinc personatges famosos, alguns d'ells de manera tràgica, d'altres reixits: Marc Polo (viatger del segle XIII per Àsia); Ernest Shackleton (a l'Àrtic als anys 40); Amèlia Earhart (desapareguda quan donava la volta al món en avió); NeilArmstrong (viatger a la Lluna). L'edició senzilla va acompanyada d'algunes il·lustracions en blanc i negre (fotos, mapes). Les narracions capten l'interès del lector. Anteriorment algunes d'aquests relats es van publicar en Combel. Aixi com "Shackleton. Expedició a l'Antàrtida" de Lluís Prats a la mateixa editorial.






A partir de 14 anys




El Ficcionauta / Miquel Pujadó.-- Barcelona : Barcanova



En principi, la feina que ha de fer en Carles Motta és senzilla: escriure el primer capítol d’una novel·la en què tingui lloc un crim. Però en Kurt Süskind, el sàdic assassí creat pel jove universitari, no es resigna a esdevenir presoner d’un text inacabat i demostrarà, amb un acte insòlit, que la ficció i la realitat es troben més a prop del que ens pensem. Així doncs, en Carles i la seva companya de facultat, l’Anna Martí, es veuran involucrats en una història al·lucinant, en què trobarem un cadàver repetit, una mort retransmesa en directe a l’interior d’un frigorífic, un mític detectiu que salta des del Londres literari fins a la Barcelona real... i un viatge increïble que portarà el protagonista, en un intent desesperat per neutralitzar les forces que ell mateix ha desencadenat, a trobar-se amb els protagonistes de llibres com Moby Dick, Els tres mosqueters…, El Petit Príncep... El ficcionauta és un joc de nines russes ple d’acció i de sorpreses, que acabarà obligant el lector a plantejar-se si existeix de veritat o si és un personatge creat per algú altre. Vigileu, doncs: si entreu en aquesta novel·la, potser ja no en podreu sortir.






El Libro de los portales / Laura Gallego. Barcelona: Minotauro, 2013 (491 p.)



Los pintores de la Academia de los Portales son los únicos que saben cómo dibujar los extraordinarios portales de viaje que constituyen la red de comunicación y transporte más importante de Darusia. Sus rígidas normas y su exhaustiva formación garantizan una impecable profesionalidad y perfección técnica en todos sus trabajos.

Cuando Tabit, estudiante de último año en la Academia, recibe el encargo de pintar un portal para un humilde campesino, no imagina que está a punto de verse involucrado en una trama de intrigas y secretos que podría sacudir los mismos cimientos de la institución. 






A partir de 15 anys



Sota el mateix cel / Núria Pradas. Barcelona: Columna, 2013. (Clàssica, 970)



És l’any 1941, i Claire viu amb la seva mare al petit poblet de Cambes-en-Plaine, a la Baixa Normandia. El seu pare és un dels milers de francesos que ja no tornaran mai més a casa. La vida es fa difícil per a una jove amb ganes de menjar-se el món. I llavors arriben els alemanys. I, amb ells, Geert. El poble s’omple d’uniformes enemics. Els oficials es reparteixen per les cases del poble. Geert és enviat a la casa del mestre, la casa de Claire.



De mica en mica, els dos joves deixen de mirar-se com a enemics i comencen a mirar-se com el que són: un jove de divuit anys i una noia de setze. S’estimen de debò. Però el destí que els va unir en aquelles circumstàncies tan adverses, els tornarà a separar. Rússia ha declarat la guerra a Alemanya. Els soldats alemanys se’n van al front rus. Geert i Claire no tenen dret ni a un darrer adéu...





Parco / Jordi Sierra i Fabra. Madrid: Anaya, 2013.



Llenguatge breu (com el nom del protagonista), contundent, amb ritme. Capítols on s'alterna la tercera i primera persona (“Incisos”). El ritme sembla coincidir amb un ritme de "rap". La història també parla de llibres i de música. Un noi escapa del correccional on estava reclòs per assassinat. No en pot expressar els motius. S'adona que després de matar per fer justícia necessita denunciar-se ell mateix i morir.






Ja sóc al Nirvana! El retorn de l'Hipòlit / Pere Formiguera. Barcelona: Barcanova, 2013 (Antaviana Nova, 191)



Narració divertida i d'humor. Molt irònica, protagonitzada per Hipòlit Pinyol que fa cinc segles que és al Nirvana i el troba molt avorrit. Prèviament ha passat per moltes reencarnacions. Havia estat gos, lloro, aranya etc. fins que arriba a reencarnar-se en Abat de Montserrat. Finalment arriba a Catalunya com un acompanyant d'ànimes a l'any 1927 per inaugurar la Sagrada Família.









A partir de 16 anys



El dia que van abaixar els sous / Hermínia Mas. La Garriga: Del roure de can Roca, 2013 .(63 p.)



En aquests deu capítols, curts i intensos, l'autora Retrata amb claretat i exactitud els principals vicis de la societat en la qual ens ha tocat viure




Tu i jo / Niccolò Ammaniti. Barcelona: Angle editorial, 2012.



Tu i jo és la història de Lorenzo Cuni, un jove de catorze anys. Un dia explica als seus pares que uns companys d’institut l’han convidat a esquiar a Cortina d’Ampezzo durant la setmana blanca escolar. La realitat, però, és que vol amagar-se a Roma, al soterrani del mateix edifici on viuen, per passar aquella setmana jugant a videojocs, llegint còmics, menjant llaunes i dormint mandrosament, lliure d’obligacions.

Lorenzo vol complir així el seu somni adolescent de llibertat, autoafirmació i solitud. Però l’aparició de la seva germanastra Olivia, de vint-i-tres anys, a qui feia anys que no veia, trencarà totes les seves expectatives i l’enfrontarà a responsabilitats inesperades.

Al festival de Cannes de 2012 es va presentar la pel·lícula basada en el llibre.







Coneixements



A l'aigua / Pittau, Gervais ; [edició: Núria Font i Ferré ; traducció: Gustau Raluy Bruguera].-- Barcelona : Cruïlla



Imatges dels animals que viuen a l'aigua. Llibre de gran format per manipular, aixecar les solapes i descobrir. Pot atraure molt a alumnes de cicle mitjà. Útil per ajudar a fer altres treballs relacionats amb naturals i zoologia marina. Amb imatges molt boniques on es pot reconèixer la morfologia i els colors o característiques específiques d'alguns animals marins.






Bajomundo : explora el mundo secreto bajo tus pies / textos: Jane Price ; ilustraciones: James Gulliver Hancock.-- Barcelona : Océano (96 p., 27 cm)



El món des de sota terra. Llibre molt original que ens fa mirar la terra per sota i tot el què hi passa . Des de les canonades, les catacumbes, els morts enterrats, els túnels, els amagatalls, els refugis, els animals subterranis, les mines, els pous...tot allò que podem trobar al món que tenim sota els nostres peus. Molt interessant per aprendre conceptes sovint desconeguts.






Tu fantástico y elástico cerebro : estíralo y moldéalo / Joann Deak, Ph. D. ; ilustrado por Sarah Ackerley ; [traducción de Teresa Farran].-- Barcelona : Juventud



Llibre que explica la fisiologia i la naturalesa del cervell i les seves funcions amb imatges clares. Adequat per cicle mitjà. El cervell es pot "estirar" ampliar i enriquir, si un el cuida i el va exercitant aprenent cada dia coses noves. Els errors formen part de l'aprenentatge.








Adults



La Bibliotecària d'Auschwitz / Antonio G. Iturbe ; traducció d'Alexandre Gombau i Arnau.-- Barcelona : Columna



Sóc dels que està una mica saturat de les històries sobre la Segona Guerra Mundial, o l'holocaust. Tot i així em va cridar l'atenció l'argument d'aquesta novel·la. Al camp de concentració d'Auschwitz, hi ha un petit espai on un grup de gent lluita per a què una sèrie d'infants pugui gaudir de certs moments semblants als que dóna una infantesa normal, i munten una escola clandestina, amb una petita biblioteca. La responsable de la biblioteca, la Dita Adlerova, és la protagonista de la història (basada en fets reals).

Hi ha trets característics a d'altres novel·les en situacions semblants, aquells personatges que ens atrapen per la seva capacitat de lluita i de supervivència, però en aquest llibre em quedo amb la força de la Dita, el paper dels llibres dins la novel·la, en una biblioteca que tan sols compta amb 8 llibres físics, però que també compta amb llibres “vivents”, explicats per mestres que se'ls saben pràcticament de memòria, (com Les aventures del bon soldat Svejk, El meravellós viatge de Nils Holgersson, entre altres), el personatge d'en Fredy Hirsch, els moments de màgica bogeria del senyor Morgensten, i d'altres petites històries paral·leles succeïdes en aquell infern... tot dóna un resultat rodó, que atrapa fins al final.






Us deixem amb altres guies de recomanacions per aquest estiu:



Aquestes les hem extret del blog de l'Encarna (la bibliotecària que ens va assessora i ajudar quan vam canviar el catàleg fa un parell d'anys):




I aviat es publicarà el llistat del Quins llibres? de l'estiu (nosaltres hi col·laborem i de fet ja veureu que és molt semblant al nostre, de fet ens basem en la base de dades per a fer les recomanacions: http://aplitic.xtec.cat/epergam/web/biblioteca.jsp). Trobareu el recull dels llibres d'estiu en breu en aquest enllaç (on hi podeu consultar reculls anteriors):
http://www.xtec.cat/web/projectes/biblioteca/epergam/quinsllibres




També podeu consultar altres blogs on es va parlant de novetats (un blog recent i molt recomanable, on hi participen autors com Àngel Burgas, Pep Molist, i d'altres professionals com Glòria Gorchs, Joan Portell Rifà, Silvia Fernández o Ignasi Blanch.

2 comentaris :

Anònim ha dit...

Com sempre molt interessant. Moltes gràcies i bon estiu
Anna

bibliotecacostaillobera ha dit...

Gràcies! i bon estiu també!