dimarts, 26 de febrer del 2013

Centenari Espriu




"Miri, a mi m'agradaria que em diguessin escriptor perquè és un ofici com un altre qualsevol, és igual que ser sabater o arquitecte. En canvi, això de poeta, jo tinc tan alt concepte de poeta i poesia, dels autèntics poetes, no dels versificadors, sinó dels poetes i n'hi ha molt pocs arreu. Poeta em fa una mica de vergonya que m'ho diguin perquè no sé si ho sóc; que he escrit ratlles curtes és evident, ara que aquestes ratlles curtes portin ni un bri de poesia això ho dirà el futur, suposant que n'hi hagi."



Aquest any es celebra el Centenari del Naixement de Salvador Espriu (i també el de la Joana Raspall, li dedicarem més endavant un merescut espai també), així que que menys que guardar-li un raconet a la biblioteca (més aviat a la vitrina exterior) i als voltants recordant algunes de les seves obres i frases, i recollir obres de l'escriptor. A la biblioteca tenim aquest llistat de llibres de l'autor. Destaquem els 4 primers, uns per ser novetat, i l'altre per ser un poema il·lustrat per Amal Ballester, publicat des de la col·lecció Vull llegir de Cruïlla, que acosta la poesia als infants:



Espriu, transparent / Agustí Pons. (2013)

En aquesta biografia, Agustí Pons situa definitivament Salvador Espriu al costat de les més altes figures catalanes de tots els temps. Pons obre la clau a la comprensió d’una obra literària complexa i ambiciosa, que ha enlluernat crítics com Harold Bloom i en la qual trobem una poderosa presència cabalística, ressons de la Bíblia, dels clàssics grecollatins i d’alguns dels més importants escriptors contemporanis. El llibre també exemplifica el continuat i discret lideratge d’Espriu en la cultura catalana de la postguerra, des dels reduïts cenacles dels anys quaranta fins als grans canvis culturals dels seixanta i setanta. La biografia aporta informació sobre les relacions fluctuants d’Espriu amb els més destacats escriptors de la seva època i no defuig les polèmiques que van acompanyar el seu singular itinerari intel·lectual. Finalment, Agustí Pons assenyala les aportacions fonamentals de Salvador Espriu a l’hora de marcar el terreny de joc de la Catalunya que surt del franquisme.

La Pell de brau / Salvador Espriu ; presentació de J. M. Castellet ; apèndix amb contribucions de Francesc-Marc Àlvaro ... [et al.]. (2010)
L´abril del 1960 es va publicar per primera vegada La pell de brau, un dels poemaris cabdals de Salvador Espriu i un dels llibres de poesia que, a Catalunya i a Espanya, més repercussió han tingut fora dels cercles estrictament literaris. Coincidint amb el cinquantè aniversari de la primera edició del llibre, avui tornem a posar-lo a les mans dels lectors amb el propòsit de reivindicar-ne la validesa poètica i, també, de plantejar-ne la vigència ideològica en el context actual de les relacions entre Catalunya i Espanya. Per això, hem demanat a un conjunt d´analistes polítics, tots ells de forta sensibilitat literària, que ens proposin la seva lectura de La pell de brau des d´aquesta perspectiva. Es tracta de Francesc-Marc Álvaro, Xavier Bru de Sala, Manuel Cuyàs, Enric Juliana, Juan-José López Burniol, Antoni Puigverd i Pilar Rahola. Obra original per a aquesta edició a càrrec de Frederic Amat.



Espriu, Salvador Primera història d'Esther : improvisació per a titelles / Salvador Espriu ; [Pròleg per Enric Gallén]. (2006)

Salvador Espriu va escriure Primera història d'Esther entre el maig de 1947 i el febrer de 1948, i des de la seva aparició s'ha considerat una de les fites indiscutibles, no sols dins de la seva producció literària, sinó també dins de la literatura catalana del segle XX. El text, d'una complexitat indubtable, fa una relectura del mite bíblic d'Esther i ens parla de qüestions com ara la deshumanització del poder, la vanitat i la família. La reelaboració de mites bíblics va ser una constant en la literatura de Salvador Espriu. Entre aquests mites, el d'Esther li interessà especialment, perquè el podia vincular tant a records d'infància com a la història de Sinera i les nefastes conseqüències de la guerra civil. La Primera història d'Esther és la síntesi de totes les recerques i de tots els experiments narratius que Salvador Espriu va dur a terme durant la seva joventut amb un estil propi i madur. Tot això fa que aquest text, autèntic monument a la paraula, sigui un dels cims de la literatura catalana de postguerra i el text inaugural de l'etapa de maduresa de l'obra de Salvador Espriu.

Barques de paper / Poema de Salvador Espriu ; il.lustracions d'Arnal Ballester. (2003)

Poema il·lustrat per Amal Ballester, publicat des de la col·lecció vull llegir de Cruïlla, que acosta la poesia als infants:

Barques de paper
varava en la llarga
quietud del vent.

L’or assedegat
d’abelles i tarda
beu l’aigua del mar.

Quan se’n vagi a fons,
miraré la barca
del soldat de plom.




Poesia:
  • La Pell de brau / Salvador Espriu. (1985)
  • El Caminant i el mur / Salvador Espriu. (1983)
  • L'Àmbit de tots els àmbits / Miquel Martí i Pol ; pròleg de Salvador Espriu. (1981)
  • Cementiri de Sinera ; Les hores / Salvador Espriu ; pròleg de Francesc Vallverdú. (1978)

Poesia per a infants:
  • Salom, el caminant / Salvador Espriu ; dibuixos d' Eva Virgili. (1994)

Narrativa:
  • Petites proses blanques : La pluja i altres relacions/ Salvador Espriu ; [il·lustracions: Maragda Cuscuela]. (1984)
  • Narracions / Salvador Espriu. (1983)
  • Laia : unes esvanides ombres del nostre mar/ Salvador Espriu. (1981)
  • Ariadna al laberint grotesc / Salvador Espriu. (1980)
  • El Doctor Rip i altres relats / Salvador Espriu. (1979)
  • Les Ombres ; Proses de "La rosa vera" ; Altres proses disperses / Salvador Espriu ; edició crítica i anotada amb estudi introductori a cura de Gabriella Gavagnin i Víctor Martínez-Gil.


Narrativa per a infants:
  • Tereseta que baixava les escales / Salvador Espriu ; Dibuixos: Carme Solé i Vendrell. (1986)

Teatre:
  • Teatre / Josep Carner, Salvador Espriu, Joan Brossa. (1981)

Llibres sobre l'escriptor:
  • Salvador Espriu: algunes cartes i estudis sobre la seva obra : edició en homenatge als 10 anys de la seva mort/ pròleg de Josep M. Castellet. (1995)
  • Viatge per l'imaginari de l'obra de Salvador Espriu : deu anys d'estudis espriuans 1985-1995/ Maria Isabel Pijoan i Picas ; pròleg de Joan M. Pujals. (1995)
  • Salvador Espriu i Sinera / Carles Móra. (1992)

Recopilacions, antologies, reculls, altres...:
  • Antologia de Salvador Espriu / Enric Badosa. (1978)
  • Mites i somnis : Joan Brossa, Joan Manel Serrat, Vicent Andrés Estellés, Miquel Desclot, J.V. Foix, Jaume Sissa, Pere Quart, Salvador Espriu.../ Tria d'Eulàlia Valeri ; il·lustracions: Irene bordoy. (2001)
  • Poemes i cançons de Sant Jordi / dibuixos: Max ; [música de José Manuel Pagán]. (2000)
  • Antologia inicial de la literatura catalana / pròleg i un text inèdit de Salvador Espriu ; [il.lustració: Montserrat Cabó]. (1982)
  • Antologia de contes, rondalles i llegendes, exemples i facècies / selecció de Jaume Vidal i Alcover ; pròleg de Joan Triadú ; [dibuixos originals i selecció d' il.lustracions: Elizabeth Barambio i Santi Pau]. (1981)
  • Antologia de la poesia catalana / Joan Triadú ; pròleg de Salvador Espriu. (1981)
  • Fem pinya! : els castells, símbol i expressió del nostre poble / [autor del text: Eloi Miralles i Figueres] ; poema introductori de Salvador Espriu. (1981)
  • Catalans universals : de la història i l'anècdota a la perspectiva d'Antoni Ribas/ per Enric Ripoll Freixes ; pròleg: Avel.li Artís-Gener. (1980)


Sota la pluja

Sota la pluja
arbres, camí, silenci,
vides llunyanes.
Sense recança miro
com el meu pas s'esborra




Us recomanem entrar a: http://www.anyespriu.cat/