dijous, 19 de juny del 2014

Recomanacions de llibres per l'estiu

Us deixem amb una tria de llibres recomanats per llegir a l'estiu. Alguns llibres són novetats, d'altres són llibres que han tingut bona acollida aquest any a la biblioteca de l'escola (o que porten anys tenint èxit!).

Algunes novetats que volíem incloure no les hem inclòs perquè les podreu trobar al butlletí “El Garbell” (un butlletí amb les recomanacions de literatura infantil i juvenil per aquest estiu realitzat per la biblioteca Rosa Sensat): http://www2.rosasensat.org/post/segon-numero-d-el-garbell-amb-les-recomanacions-de-literatura-infantil-i-juvenil-per-aquest-estiu

És un butlletí trimestral i l'edició de llibres d'estiu és el segon butlletí. Podeu consultar el primer en aquesta adreça: http://issuu.com/rosasensat/docs/el_garbell_1


Per als més petits

Shhh! Tenim un pla / Haughton, Chris. Editorial Milrazones

Història per explicar als més petits, i observar les il·lustracions, molt divertides. Humor per aprendre a fer servir l'enteniment i la intel·ligència a l'hora d'aplicar qualsevol estratègia per aconseguir el què es vol. La força no és prou.



¡Corre a casa, ratoncito! / Teckentrup, Britta. Salamanca: Lóguez,

Un conte de falda per explicar als més petits . Per jugar, parlar i intuir o endevinar quin animal s'amaga darrera dels ells retallats de les pàgines. Amb il·lustracions molt senzilles i sintètiques però amb molt clor sobre fons negre. El ratolí vol anar cap a casa però ha de creuar un bosc fosc on hi ha diversos animals. El nen els haurà de reconèixer. Pàgines de cartó dur.



Tú y Yo / Maino, Maggie. Editorial Ekaré

Conte per explicar als més petits, que ens parla de les peripècies de dos amics. Una senyora gran i el seu gat es diverteixen junts i es fan companyia tot jugant, saltant, corrent, saltant, caient junts.




El canvi / Ormerod, Jan; Joyner, Andrew. Ekaré, 2013



7 anys

Que bo! / Kuhl, Anke. Takatuka, 2014

Un llibre entorn al menjar i a les diferents maneres de menjar. Què mengem? Com mengem? Com es menja diferent a cada país? Què representa el menjar als diferents llocs del món? Farcit de pensades sobre un tema de vital importància. Amb sentit de l'humor, acudits i ironia i il·lustracions molt divertides.



Què hi ha per sopar? / Freedman, Claire; East, Nick [Il·lustr.]. Editorial Beascoa

Una divertida història d'una guineu de ciutat que ha anat al camp per primer cop i té molta gana. Els animals de la granja la volen enganyar però se'ls fa molt difícil. Amb il·lustracions divertides i expressives que faran riure als nens.



Rebequeries / Gómez Redondo, Susana; Aparicio Català, Anna [Il·lustr.]. Editorial Takatuka

Maneres d'estar amb els pares i veure el món: rosa, rosat, rosaci, rosae... O quan ells es neguen en rodó "a fer el que jo vull": roig, púrpura, robí, encarnat, vermelló,... En imatges molt expressives. Emocions.



Sóc un artista / Altés, Marta. Editorial Blackie Books

Llibre d'imatges. Narració en primera persona. Un nen es compara com artista a la seva mare i es van veien les seves malifetes. Al final ho il·lustra amb una "Oda a una madre", genial.



15 són quinze 7 àngels / Navarro, Jordi Estivill. Editorial Barcanova



8 anys

GoriGori / Jabato Dehesa, M. Jesús. Faktoría K de libros, 2014

Un llibre preciós. Poesia i pintura unides i inspirades en obres d'art conegudes. Les reproduccions de les obres mestres molt ben editades. Un petit tresor per a les biblioteques escolars. També per educadors.



La canción del oso / Chaud, Benjamin. Edelvives

Un àlbum preciós i divertit amb molt poc text. Es pot utilitzar com un llibre joc per observar i trobar l'osset que busca la mel de l'abella mentre el pare ós dorm a l'hivern. Una història amena amb grans il·lustracions plenes d'objectes per anar anomenant.



Topito y sus pantalones / Miler, Zdenek; Petiska, Eduard [Il·lustr.]. Ekaré, 2014

Reedició d'un clàssic txec autor de llibres il·lustrats que ens parla del valor del treball, la cooperació, el treball en equip i l'amistat. Topito vol aconseguir uns pantalons amb butxaques per desar els tresors que troba sota terra. Amb l'ajuda dels seus amics aconseguirà aquest objectiu. El personatge del talp creat per l'animador txec fa més de 50 anys ens mostra unes il·lustracions molt expressives que avui ens poden semblar "antigues" però que guarden tota la seva candidesa.




Ven a buscarme / Marías, Javier; Seoane Pascual, Marina [Il·lustr.]. Alfaguara

Hèctor i la seva germana passen l'estiu amb l'àvia. Al bosc troba una capsa amb la carta d'una nena que demana : "Ven a buscarme. Ayúdame. Mis padres me llevan a la ciudad." L'àvia els ajudarà a buscar la nena. Les il·lustracions, acompanyen el text a cada doble plana, decoratives, realistes i exactes.



Altres llibres (més antics) però que han agradat a 2n aquest any...








9 anys

Cuca y el abrigo marrón / Casalderrey, Fina . Edebé

La història trista d'un gos indigent. Un veritable relat de supervivència. Molt ben escrit i amb molta sensibilitat. Entre línies es pot llegir un homenatge a la maternitat i a la vida a través de com una gosseta ajuda a créixer els seus cadells tot i que a ella li falta una llar i l'estimació dels altres.



Nens del món en perill / Grant, Donald Joventut, 2014

Gràcies a aquestes tres històries, descobrim la vida quotidiana de quatre infants de
diferents continents. Tots els infants del món tenen dret a la salut, a l’educació, a la igualtat i a la protecció. A la Índia, a l'Àfrica central, als Andes, tres països on s'exemplifiquen les històries. Al final de cada història hi ha informació concreta dels tres països.



I més...

El mirall / Cela, Jaume; Palou, Juli; Losantos, Cristina [Il·lustr.]. Editorial Arcàdia

L'últim violí / Manso, Anna; Salvadó, Gabriel [Il·lustr.]. Arcàdia, 2014

Mishiyu /Alcántara, Ricardo; Jané, Albert [adap.]. Combel, 2014




I a 3r, aquest any, han agradat molt:

Editorial Anaya


Editorial Fondo de Cultura Económica
Editorial Baula
Editorial Viena

10 anys

Els desastrosos encanteris de la bruixa Serafina / Pradas, Núria Bambú, 2014

Una faula moderna graciosa i divertida que ens ensenya a acceptar les diferents maneres de ser dels altres. La història d'una bruixa que porta tatuatges i "pírcings". La Serafina és la bruixa oficial del regne. La vida és imprevisible i les coses no surten sempre com esperem.




Inventario ilustrado de los árboles / Aladjidi, Virginie; Tchoukriel, Emmanuelle. Faktoría K de libros, 2014

Llibre molt ben editat amb il·lustracions belles i detallades d'estil científic i ben acolorides. Un ric inventari fascinant per petits i grans que uneix art i ciència. Inclou uns breus textos informatius de cada planta.



Una gàbia, un tresor i unes sabatilles vermelles / Company, Flavia. Arcàdia, 2014

Recull de vint-i-un contes entorn de coses que no s'expliquen a ningú. Per arribar a pensar bé primer cal aprendre a dialogar ja que el pensament no és altre cosa que el diàleg que tenim amb nosaltres mateixos, en silenci. Aprenem a pensar dialogant i a la inversa. Aquest aprenentatge no acaba mai.



Cuentacuentos / Saki; Vandenabeele, Isabelle [Il·lustr.]. Barbara Fiore, 2014

El tren és un lloc perfecte per explicar històries, sobretot quan hi viatgen nens. Un viatger explica a tres nens històries. Saki, l’autor, aconsegueix amb una història senzilla exterioritzar el conflicte que suposa per un adult relacionar-se amb la infantesa. Un relat delicat amb unes il·lustracions en blanc i negre de caire expressionista, amb la tècnica de xilografia damunt de fusta.



La nena de l'arbre / Rubèn Montaña. La Galera

Dalt d'un arbre viu una nena. A l'Ona li sembla estrany, que una nena visqui dalt del plàtan que hi ha davant l'escola. I que ningú no se n'adoni ni la trobi a faltar. Potser és aquest misteri el que l'empeny cada cop més a saber més coses de l'Aurèlia, la nena de dalt de l'arbre que no vol saber res del món de sota.Una novel·la plena de sentiments que revisita, en clau infantil, el Baró Rampant d'Italo Calvino.


I a 4t aquest any, han triomfat...

Editorial Thule


Editorial OQO



11 anys

El secreto de la flor que volaba / Bucay, Demian; Gomez Morin, Mauricio [Il·lustr.]. Oceano Travesía, 2014

Una fàbula preciosa sobre la llibertat i la recerca de la pròpia identitat, narrada a partir dels sentiments i de la vida del quart emperador de la dinastia Ho que un bon dia descobreix les papallones i les vol posseir engabiant-les en una caixa de vidre. Allà, tancades, perden els colors fins que un bon dia tornen a sortir i recuperen la vida. L'edició és molt acurada i les il·lustracions, dibuixos japonesos amb tinta, aporten un valor afegit a aquesta història meravellosa. Per llegir en veu alta i comentar en grup.



I més...

El llibre dels oficis / Lluc, tomàs, Losantos, Cristina. Publicacions de l'abadia de Montserrat



El Senyor Bello i l'elixir blau / Maar, Paul. Editorial Viena




I per suposat, a 5è s'ha posat de moda també en David Walliams (genials els tres, tot i que tenim preferència per “El noi del vestit”, editorials Estrella Polar i Montena) :


 




12 anys

En que piensa una cabeza recién cortada / Quezadas, Juan Carlos; Besora, Carla [Il·lustr.]. A buen paso. 2014

El emperador Quin Shihuang, el més sanguinari de la Xina, té a les seves ordres l'escriptor Yang Pu que relata tots els fets de l'imperi. I aquesta és la seva fantàstica i surrealista història. Els resultats gràfics són tan fantàstics con el text, amb colors plans que recorden il·lustracions xineses.



Com una fotocòpia / Maria Carme Roca. Estrella Polar

Història d'embolics narrada amb molta frescor i en primera persona. Una novel·la d'aventures on surten diferents ciutats (Roma, Sicília...,) moderna i d' humor on no hi ha ni bons ni dolents a la manera clàssica. Dos cosins que s'assemblen molt s'intercanvien i viuen diferents aventures i equívocs. Una reflexió sobre la mentida però sense moralina. El protagonista i narrador és un gran afeccionat a redactar llistes amb un llenguatge col·loquial d'argot juvenil.



Aquest any, a 6è, de llibre d'aventures han funcionat molt bé aquests dos llibres (que tenen segona part ja a la venda!):



Editorial La Galera
Editorial Edebé















I més...

Ed. Barbara Fiore


13 anys

La elegida de la diosa / Balaguer-Cortés, Eva. Edebé, 2014

Una novel·la juvenil que ens parla de la diferència i de com aquesta, sovint obre camins La protagonista neix només amb una cama i el bruixot de la tribu l'escull com l'elegida de la deessa i la fa sagrada i intocable. Una història fantàstica i d'amor ben escrita i que també ens parla de soledat i buit.



I els dos últims cursos els més prestats a 1r d'ESO han estat aquests:

Ed. SM
Ed. Cruïlla

















14 anys


El Testament de Maria / Tóibín, Colm; Rosich, Maria [traduct.]. Ara llibres,

Maria, ja gran, rep a casa la visita de dos homes que volen que els expliqui els records que té del seu fill, però diu: "...a cada visita semblen més impacients amb mi i amb el món." Maria és la narradora i veiem un nou punt de vista, molt humà, que ens la fa molt pròxima, sobre els fets de l'Evangeli segons Sant Joan: la resurrecció de Llàtzer, les noces de Canà, la presó i judici de Pilat, la mort del seu fill, ... Potser un punt de partida de diàleg per a joves lectors i educadors.




4171 / Miralles, Francesc Cruilla, 2014

Un altre visita a la Barcelona del 1714. L'Ilka serà una estudiant d'història del 4171 que arriba aquí per error. Aterrida, és l'agost i el setembre, viurà i coneixerà el dia a dia de la població (esclavitud, medecines, aliments, carrers, vestits,..). Recordarà altres fets històrics (Sagunt, Joana d'Arc i Leningrad 1942), que es poden aparellar al setge de Barcelona? Per tornar a la seva època necessita o morir o trobar la roba amb la que va arribar. El seu estimat Aleix, abans de morir, li dirà unes estranyes paraules que la conduiran a trobar la resposta.



El Nen que volia matar / Bosch, Lolita. La galera, 2014

Recorda l'estil de la mateixa autora amb "M". Narrat en 1a persona. Un noi de 14 anys malalt mental explica la seva evolució i les seves pors de manera molt subjectiva. Remarcable l'ajut i el tracte que rep dels pares i del metge per tal d'entendre quina és la seva situació. Llenguatge dur i reiterat.




A 2n d'ESO els més prestats:








15 anys

Tota la veritat dins meu / Berry, Julie. Cruilla, 2014

La Judith i la seva millor amiga desapareixen del petit poble de Roswell Station. Dos anys després, la Judith torna a casa sola i mutilada. Els qui havien estat els seus amics i la seva família la denigren i l’ignoren.
Sense poder parlar, la Judith viu com un fantasma al seu propi poble, i escriu en silenci una llarga carta d’amor al noi que ha estimat des de sempre, l’amor de la seva vida, en Lucas.
Però quan Roswell Station és atacat pels enemics, es desenterren grans secrets, i la Judith ha de triar entre continuar vivint en silenci o recuperar la seva veu. El que ha de dir pot canviar la vida de la seva petita comunitat rural per sempre.
I la pot convertir en una heroïna.




16 anys

Barkeno, Bàrcino, Barcelona. 38 històries de la història de la ciutat / Prats, Joan de Déu. Angle editorial

38 històries sobre diferents aspectes de la ciutat, en capítols amb títols originals, que es van enllaçant amb algun pretext: Terra de mamuts (des de la prehistòria), L'arribada dels bàrbars (un pretext per parlar de Puig Antic), El mar del mig de la Terra (el Mediterrani), Crim i execució (una execució al segle XIX), Les dones del cànem (les dones obreres), L'ascensor de Colon (l'arquitectura), L'esperit de Barcelona (els noms dels carrers), Els Mags d'Orient (els gitanos, magnific!), L'església clandestina (catòlics i jueus), La plaça del Lloro (divertida explicació sobre alguns monuments), Barracòpolis, El barret mexicà (petita història de la immigració a Barcelona),...
Sentit de l'humor, sentit de justícia, lligam d'idees,... Lectures que creen desig de comunicació: com? per què? vull saber més!!
Per comentar en sessions de lectura d'adolescents i adults.



Genocidio /Springer, Jane. Ekaré

Una monografia sobre el genocidi al llarg de la història i en els nostres dies. Molt ben documentada on es fa una anàlisi exhaustiva sobre el paper de les dones i els infants i sobre voler exterminar una raça per tal de que no continuï la seva espècie. Excel·lent per documentar un treball de recerca. Amb taules gràfiques, cronologies...



Set dies de Gràcia / Gràcia, Carla. Rosa dels vents. 2014

Set dies de Gràcia ens narra la Revolta de les Quintes del 1870 a Gràcia. A partir de la Marianna, l’Herbetes, i en Fèlix, el seu cosí, que participen des de bàndols oposats de la revolta, se’ns presenta una narració fictícia però molt ben ambientada en esdeveniments reals amb alguns personatges històrics clau, com ara Francesc Derch i Eugenio de Gaminde. Al llarg dels capítols se’ns va presentant d’una banda el desenvolupament d’aquesta setmana tràgica, amb retalls de premsa basats en documents reals i les visions des dels dos bàndols; i de l’altra la història d’una nissaga, els Lledó, que amaga molts secrets i misteris que poc a poc s’aniran desvetllant. Una novel·la que combina aventura, amor, misteri, costums i acció i recrea amb precisió la realitat d’una època.



I per acabar volem enllaçar-vos a altres recomanacions. 

Escola Orlandai:

Escola Pia:

Les recomanacions de l'Encarna: http://www.slideshare.net/eisandac/guiajuny14

A més, la revista Faristol, ha fet un llistat dels que al seu parer són els millors llibres en català de 2013: http://www.clijcat.cat/faristol/descargas/78/8_78.pdf

I us pot interessar també, aquest enllaç amb una recopilació de llibres de coneixements per a infants i joves realitzat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat: http://www20.gencat.cat/docs/CulturaDepartament/DGCC/Documents/Arxiu/SIS/LIC_2014.pdf

I per últim, si voleu podeu revisionar o rellegir les nostres recomanacions de Sant Jordi , Nadal o l'estiu de l'any passat: