divendres, 8 de març del 2013

Dia Internacional de la Dona Treballadora

Avui és el Dia Internacional de la Dona Treballadora, i volem aprofitar la data per a sumar-nos i des d'aquest petit lloc de la xarxa, retre homenatge a una dona que des del camp de la literatura infantil, a partir dels anys 70, va començar a crear magnífiques històries per lluitar contra el sexisme. Aquesta dona és Adela Turín, que conjuntament amb la il·lustradora Nella Bosnia, van crear històries com Artur i Clementina, La Verdadera història dels Bonobos amb ulleres, La Mano de Milena o Rosa Caramel, (obres que tenim disponibles a la biblioteca), però també d'altres històries com Las Cinco mujeres de barbanegra o Una Catàstrofe afortunada.

Parlarem de Rosa Caramel, que fa poc ha estat reeditat per l'editorial Kalandraka, i tracta d'una manada d'elefants, on els mascles són de color gris, i les femelles, tot i néixer de color gris, en edat adulta són de color rosa. Les femelles a més tenen els ulls grans i brillants i la pell molt suau. Aquest aspecte però, no és “gratuït”, ja que per aconseguir aquest color de pell i aquestes característiques físiques, les elefantes des de ben petites han de viure en un recinte tancat, que els impedeix entre altres coses poder banyar-se al riu o jugar amb el fang, i on només poden menjar un determinat tipus de flors (d'un gust no massa saborós). Mentrestant, els mascles poden fer vida fora de la tanca amb total llibertat.

Però hi ha una de les elefantes, que per més que s'esforça en seguir aquestes consignes, no aconsegueix aquest color de pell, i segueix sent grisa. Els pares desesperats, creuen que no la casaran mai, i arriba el moment on perden l'esperança. Llavors l'elefanta decideix sortir de la tanca, i viure de la mateixa manera que viuen els mascles. Al principi, la resta de les femelles petites se la miren espantades, però poc a poc aquesta por es va convertint en enveja i ganes de poder viure sense limitacions i amb la mateixa llibertat que els mascles. Poc a poc, totes les altres elefantes van sortint de la tanca... per a no tornar-hi.







Aquesta història a més, la podeu trobar a la xarxa narrada en veu en off per l'autora i amb imatges interactives: http://www.ducotedesfilles.org/es/anims/flashrose.html